Zserbógolyó saját készítésű háztartási kekszből

 

Zserbógolyó saját készítésű háztartási kekszből

Glutén-és tejmentesen

Mostanában azt veszem észre magamon hogy vagy a nagyon bonyolult vagy a hót egyszerű receptekbe kezdek bele :D Mostanában volt pár nagyobb lélegzetvételő dolog is, így most megint egy könnyebb de annál finomabb édességre vágytam! Így született meg a zserbógolyó! Aki nem gluténérzékeny, pikk-pakk össze tudja dobni ezt a finomságot, hisz csak háztartási keksz kell hozzá azt csókolom. Na de nekünk ugye elsőként kekszet kell varázsolni hozzá, ami kétféle képpen történhet. Vagy megveszed a brutál drága bolti (amúgy sz@r ízű) verziót vagy sütsz magad otthon, költséghatékonyabb megoldásként. Na én az utóbbit tettem, egyszerű rizslisztből készült háztartási kekszet sütöttem, a következőképp...

 

A háztartási keksz hozzávalói:

- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Mester Család)
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor 

A zserbógolyó hozzávalói:

- a fenti kész kekszből 100 gramm!
- 100 gramm darált dió
- 5 ek sárgabarack lekvár

A csokibevonathoz:

- 100 gr glutén- és tejmentes étcsoki
- 1 ek olaj 

A lisztet, cukrot, tojást, szódabikarbónát egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem és kézzel összegyúrtam majd negyed órára hűtőbe tettem. Negyed óra leteltével a tésztát enyhén rizslisztezett nyújtólapon kézzel párszor átgyúrtam, majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Kisebb darabokra vágtam és sütőpapíros tepsibe tettem. Nem formáztam belőle házatartási kekszet, mert úgy is össze kell morzsolni a végén a tésztát, így egyben sütöttem meg 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt. Miután kihűlt, összemorzsoltam és 100 grammot kivettem a fenti adagból. A többi összemorzsolt kekszet kis üvegbe tettem későbbi felhasználásra :)

Tehát a 100 gramm összemorzsolt kekszhez adtam a darált diót és a lekvárt majd kézzel az egészet összegyúrtam és kb. 10 percre hűtőbe tettem. Hűtőből kivéve kisebb adagokat, (kisebb mint egy dió) csíptem belőle és sütőpapírra tettem..

A golyókat ismét hűtőbe tettem, de már csak épp annyi időre míg a csokit kockákra törtem és az olaj kíséretében mikróban megolvasztottam. Ezután mindegyik golyóba egy-egy fogvájót tűztem és a csokiba mártottam..

..majd sütőpapírra tettem. Kb. fél órát pihentek hűtőben, ez idő alatt szépen megdermedt a csoki rajta..

Ez valami mennyei!!!! Feltétlen próbáljátok ki!!! Ha nagyobb adag kekszet süttök, nyilván gyorsabban elkészíthető mert azt csak elő kell kapni a szekrényből és lehet is összeállítani a golyókat! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza