
Glutén- és tejmentesen, Hadarik Rita piskóta lisztből
Több lisztet is kipróbáltam már Hadraik Rita termékei közül, a szívemhez legközelebb talán a csokis-kakaós keksz és a zsúrpogácsa lisztkeverék áll, de ez a kettes mezőny bővülni látszik. ☺️ Ma ugyanis kipróbáltam a piskóta lisztet is. Hihetetlen micsoda kellemes illatú tészta lett belőle, már összeállításkor tudtam, láttam az állagán, a színén hogy ez a régi időkre emlékeztet. Miután megsült és megkóstoltam, ez az állításom be is igazolódott. Ez a piskóta pontosan olyan ízű, mint amit anno gyerekkoromban anyukám sütött! Alig vártam hogy a leeső széleket csak úgy magában, üresen megegyem. (ez most sem volt máshogy ☺️ )
Ezer éve szeretnék már enni igazi piskótatallért. Pontosan olyat mint a Pilóta piskóta tallér. Nem, nem lekvárral töltöttet, hanem igazi zselés állagút. Na én most ezt megálmodtam és meg is sütöttem, a tökéletes végeredményhez pedig Rita szuper piskóta lisztje volt segítségem a konyhában! ☺️
Hozzávalók 16 db 4 centi átmérőjű piskóta tallérhoz:
- 40 g Hadarik Rita piskóta lisztkeverék itt beszerezheted → www.glutenmentessutemeny.hu
- 40 g porcukor
- 2 db M-es méretű tojás
A meggyzseléhez:
- 150 ml meggylé (én üveges meggy levét használtam)
- fél csomag Dr.Oetker tortazselé
Bevonathoz:
- 100 g étcsoki
- 1 tk kókuszzsír
Elsőként a piskótát készítettem el. Mindent a csomagoláson található leírás alapján csináltam, csupán kisebb adagban. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem...
A tojások sárgáját a porcukorral szinte fehéredésig kevertem..
...majd hozzáadtam felvert tojásfehérje habból 2 evőkanállal és a lisztet is belekevertem..
Ezután beleforgattam a maradék tojásfehérje habot is. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és a piskóta tésztát egy kanál segítségével eloszlattam rajta, kb. 1 cm vastagságban...
Majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő eltérő lehet)
Amíg sült a piskóta, elkészítettem a meggyzselét. Ehhez a meggybefőtt levét egy kisebb edénybe öntöttem, beleszórtam a tortazselé port (zselatin fix vagy expressz zselatin fix is tökéletes hozzá) majd forrásig folyamatosan kevergettem, ezuán még 1 percig főztem. Hagytam picit kihűlni, ez idő alatt elkezdtett kocsonyásodni a zselé, amit egyből ki is öntöttem egy sütőpapírra...
Miután teljesen kihűlt, kb. 3 centi átmérőjű pogácsa szaggatóval köröket formáztam belőle.
Az elkészült piskótát rácsra tettem, hagytam picit hűlni, majd lehúztam róla a sütőpapírt..
Egy 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval szorosan egymás mellett kiszaggattam a kör alakú formákat..
A meggyzselé korongokat egy villa+kés élének segítségével a piskóta tallérokra tettem.. (egyébként formázni sem muszáj, simán kiskanállal is rá lehet tenni a halmokat)
Az étcsokit a kókuszzsír kiséretében 15-20 másodpercenként mikróban megolvasztottam. (figyelni kell, nehogy megégjen!) majd egy mártóvilla segítségével bevontam a szuper király zselés tallérjaim tetejét!
Hűtőben hagytam dermedni.
Aki rendszeresn fotóz ételt, az tudja hogy a full csokis sötét színű felülettel nehéz bánni. Én nem akartam ezt tovább cicomázni, ilyen lett! Egyet viszont mondhatok: a bolti piskóta tallér elbújhat emellett! ❤︎
A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.