
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept
Épp csak picit tűnhetek nem normálisnak, hogy november 10-én mézeskalácsról álmodozom, de az elmúlt napokban készített Szafis kekszek után ma úgy ébredtem, hogy nekem ezt meg kell sütnöm. Én nem vagyok vegán, így a tésztába tettem mézet, de ezt kihagyva csak mézesfűszerrel készítve is teszteltem és úgy is nagyon finom lett!
A korábbi mézes puszedli receptemet vettem alapul és kiválóan működött a tészta.
Hozzávalók:
- 60 g víz
- 20 g fehérbor ecet/almaecet vagy frissen facsart citromlé
- 10 g kókuszolaj
- 2 g szódabikarbóna
- csipet só
- 30 g por eritrit
- 1 kk vanília kivonat (elhagyható, enélkül is nagyon finom lesz)
- 120 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 20 g Szafi Free vaníliás zabpudingpor
- 5 g Szafi Reform mézessütemény fűszerkeverék
- 10 g akácméz
A vizet, fehérbor ecetet és a kókuszolajat kimértem, alaposan összekevertem. Hozzáadtam a többi alapanyagot is. Mivel ez egy nagyon ragacsos tészta, így a jól bevált gumikesztyűs módszert alkalmaztam, vagyis eldobható gumikesztyűben kevertem össze a tésztát majd kb. 15-20 percre hűtőbe tettem.
(méz nélkül készítve szerintem elég lesz 110 g liszt)
Kenyérliszttel megszórt szilikon lapon átgyúrtam a tésztát és kb. 5-6 mm vékonyra nyújtottam majd különböző formákkal kiszaggattam.
Sütőpapíros tepsibe tettem és 170 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 14 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő eltérő lehet, mert minden sütő más erősségű)
Annyira finom illatú, nem törik és egyből puha. Díszíteni is kiválóan lehet, aki nem érzékeny a tojásra, tojásfehérje habból is készíthet mintát rá.
A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.