
Glutén-és tejmentesen
Gluténérzékeny életem során már jó párszor készítettem mézes puszedlit! Ez az a tipikus őszi-téli süti aminek evését szerintem nem lehet abbahagyni! Na jó, a zserbó meg a bejgli is ilyen, de akkor is nah :D
Annyira finom lett ez a mostani sütés is és olyan jó illat volt míg készült ez a finomság, hogy már akkor gondolkodtam, mikor készítsem a következő adagot! ❤️
Hozzávalók 12 darab, kb. 6 centi átmérőjű puszedlihez:
- 185 gr Doves Farm kenyérliszt (itt megvásárolható: Egészség Market)
- 25 gr porcukor
- 60 gr méz (én akácmézet használtam)
- 1 db M-es méretű tojás
- 1 ek víz
- 2 ek olaj
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk Lucullus mézes fűszerkeverék
- csipet só
Máz:
- 1 tojás fehérje
- 75 gr porcukor
A tojást a cukorral és a mézzel jól kikevertem, hozzáadtam az olajat, vizet és a sót is, majd a szódabikarbónával és mézes fűszerrel elkevertem a lisztet is. Az egészet kézzel összegyúrtam. (most is mint mindig eldobható gumikesztyűt használtam, jó szolgálatot tett, ugyanis királyul ragadt a tészta) Az összegyúrt tésztát 1-1,5 órára hűtőbe tettem. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, egy kis tálba vizet készítettem magam mellé és az addigra már beton kemény tésztából vizes kézzel kisebb adagokat csíptem, gombóccá formáztam és sütőpapíros tepsibe raktam...
180 fokra előmelegített sütőben, sima alsó-felső sütéssel kb. 15 perc alatt megsütöttem..
Hagytam kihűlni, közben elkészítettem a mázat. Ehhez a tojásfehérjét és a porcukrot egy fém tálba tettem és gőz felett kevergetés közben összeolvasztottam. Levettem a gázról és kézi habverővel felvertem, szép fényesre jó keményre. A kihűlt puszedliket egy kiskanál segítségével a habbal bevontam és hagytam megszáradni.
Mivel nagyon gyorsan szerettem volna kóstolni, így 50 fokos sütőben a habot légkeveréssel "rászárítottam" ☺️