
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, hozzáadott cukor nélkül
Amikor megláttam a Nők lapja konyha "Desszert" különszámában ezt a sütit, tudtam hogy nekem el kell készítenem. Nagyon megtetszett a forma, a mintázás, a színek... persze a recept nem épp gluténérzékenyekre lett alakítva, így én teljesen más alapanyagokkal dolgoztam, írom hogy készítettem. A glutén-, tej- és tojásmentes kakaós piskótát Szafi Free karobos muffin/piskóta lisztből sütöttem, ezt a receptet követtem, némi módosítással.
Hozzávalók egy 30x25 cm-es tepsihez:
(már itt az elején megjegyzem, volt kisebb tepsim, de az nagyon kicsi lett volna, ez meg majd hogy nem nagy volt, így lejjebb látszik is a képeken, hogy nem teljesen tölti ki a tészta, úgyhogy ezzel számoljatok mielőtt tepsit választanátok a sütéshez!)
- 250 g Szafi Free karobos muffin/piskóta lisztkeverék
- 170 g langyos víz
- 25 g frissen facsart 100%-os citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 70 g Szafi Reform por eritrit
- 1 tk vanília kivonat
- 1 db alma
A krém hozzávalói:
- kb. 200 g málna
- 150 ml víz
- 90 g eritrit
- 45 g Szafi Free vaníliás zabpudingpor
- fél csomag expressz zselatin fix (vegánoknak agar-agar)
Bevonathoz:
- kb. 200 g 60% kakaótartalmú étcsokoládé
- kókuszolaj
Díszítéshez (persze ez kihagyható de szerintem nagyon jól mutat
- pici kókuszkrém
Elsőként a krémet készítettem el. A málnát az eritrittel és 100 ml vízzel összefőztem majd villával pépesítettem. A maradék 50 ml vízben elkevertem a zabpudingot és a málnapüréhez adtam, addig kevertem míg besűrűsödött. Végül hozzáadtam a zselatin fixet, kevertem rajta párat és kihűtöttem majd hűtőbe tettem.
A tésztát az alábbiak szerint készítettem. Egy tálba mértem a vizet, citromlevet, reszelt citromhéjat, vanília kivonatot és a megpucolt majd lereszelt almát is hozzáadtam. Alaposan összekevertem, beleöntöttem a lisztet és kézi habverővel gyors mozdulatokkal krémesre kevertem. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, lefújtam olajspray-vel és beleöntöttem a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 20 perc alatt megsütöttem. A megsült, kihűlt tésztalap széleit késsel egyenesre igazítottam majd félbevágtam.
A két fél lapot egymásra tettem és ismét félbevágtam...
Így lett összesen 4 tésztalapom..
A hűtőből kivett krémet gondolatban két részre osztottam és két lapot megkentem vele...
..majd befedtem a másik lappal és újra hűtőbe tettem. Igazából ez már csak annyi idő volt, amíg a csokit megolvasztottam.
A mázhoz a darabokra tört csokit és a kókuszolajat (utóbbit nem mértem, csak úgy löttyintettem hozzá, látni fogjátok mennyi az elég )
vízgőz felett megolvasztottam.
A hűtőből kivett sütit kb. 3,5- 4 cm széles szeletekre vágtam...
..majd a csokimázban minden oldalát megmártottam...
Rácsra tettem, hogy a maradék lecsepegjen..
Ezután kókuszkrémmel díszítettem, igazából csak pöttyöztem, illetve próbáltam a domino effektet elérni, hát vagy sikerült vagy nem
Sosem tudom eldönteni melyik a megfelelő fotó, így most tessék hátradőlni és végignézni mindet, mert úgy döntöttem feltöltöm ide az összeset, amit készítettem
A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.