
Első tej, tojásmentes kekszem!
A napokban derült ki a nővéremről, hogy glutén, tej- és tojásérzékeny. Ma próbasütést tartottunk, első nekifutásra zsemlét készítettünk. De mielőtt nekiláttunk, készítettem itthon egy glutén, tej- és tojásmentes kekszet. Ezt a keksz receptet is itt találtam. Mivel fontos volt a tejmentesség, így a tejfölt kókusztejszínre cseréltem és az alábbi módon sütöttem meg ezeket a kis virágos kekszeket...
Hozzávalók:
- 150 gr Nutri-free Mix per Dolci süteményliszt
- 125 gr Liga
- 3 ek Alpro kókusztejszín
- 30 gr porcukor
- 1 kk vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
A lisztet, sót, cukrot, reszelt citromhéjat és a vaníliát egy tálba mértem, a puha vajat hozzáadtam és elkezdtem összeállítani a tésztát, végül beleöntöttem a kókusztejszínt is. Kézzel összegyúrtam és negyed órára hűtőbe tettem. A hűtőből kivett tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel átgyúrtam..
..és a tésztát többször forgatva (hogy mindenhol rizslisztes legyen az alja) kb. 3mm vékonyra nyújtottam...
..majd megfogtam az anyukámtól kapott fondant formázót és kis virágokat készítettem a tésztából..
180 fokos sütőben kb. 12-14 perc alatt készre sütöttem..
Végül a közepáre tejmentes csokit tettem. Nagyon-nagyon finon lett! :)