
Glutén, tej és tojásmentesen
Ha már vége a karácsonynak és ideért a farsangi szezon, úgy gondoltam illő lenne a sok mákos és diós édesség után végre valami alkalomhoz illőt sütni. Így született meg ez a Mester lisztből készült fahéjas fánk :) Nagyon puha, nagyon finom, próbáljátok ki! :) A kiindulási alap a tavaly készített fánk recept volt.
Hozzávalók kb. 13 db 6-7 centi átmérőjű fánkhoz:
- 300 gr Mester kelt tészta liszt (itt kapható)
- 100 ml Alpro rizstejszín
- 150 ml víz (vagy a rizstejszín+ víz helyett összesen 250 ml sima mandulás rizstej)
- 2 csapott ek cukor
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 12 gr Mester vaníliás cukor
- pici só
- 1 tk házi barackpálinka vagy rum, esetleg rumaroma
- 2 ek kókuszolaj
Sütéshez:
- kókuszzsír
A lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélessztőt és megint összekevertem. Beleöntöttem a langyos rizstejszín+víz keverékét és a páleszt :) majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáadtam a kókuszolajat is és tovább dagasztottam.
Figyelem! Ez egy nagyon ragacsos tészta, de ne kell tőle megijedni, mert nem kell nyújtani :) A kidagasztott tésztát letakarva meleg helyen 35 percet kelesztettem. Egy magasabb falú edényben kókuszzsírt forróssítottam. A megkelt tésztából enyhén olajos kézzel kisebb darabokat téptem, majd tenyeremben gombóccá formáztam..
ujjaimmal ellapítottam (kb. 1 centi vastagra)..
.és a közepébe egyik ujjammal lyukat nyomtam..
A fánktésztát lyukas felével lefelé tettem az olajba és pár perc alatt megsütöttem. Majd megfordítottam és a másik oldalát is megsütöttem..
A megsült fánkokat papírtörlőre tettem, megszórtam fahéjas porcukival és megettem :) :)
Egy év és egy nap különbséggel újra elkészítettem ezt a finomságot! :) Most csak mandulás rizstejet használtam. Ilyen lett.
Imádjuk, a kedvenc fánkom!! :)