Csokis-vaníliás csigakeksz

 

Csokis-vaníliás csigakeksz

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán

Puha, omlós keksz a kávé, kakaó mellé vagy csak úgy. Nálam mondjuk így a nyári 32 fokban sem tea, sem a kakaó nem játszik, szóval önmagában is simán elnyammogom és hát eléggé eteti magát a kis mocsok. Amúgy már napok óta rá voltam kattanva erre a kekszre, korábban hagyományos gluténmentes lisztből többször készítettem már, de Szafisból még soha, így hát ezt a hiányosságomat is pótoltam. (meglesz ám majd szépen sorban minden  )

Nem tudom mennyire emlékeztek a kakaós és vaníliás (inverz kivitelű) pöfeteg kekszre, na hát bennem mély nyomot hagyott mindkettő, mert hihetetlen finom. Most is ezek tésztáját vettem alapul, mert sem tejtermék, sem pedig tojás nem kell hozzá és tök egyszerűen össze lehet dobni.

Kétféle tésztát állítottam össze, egy kakaósat és egy sima világosat. Amúgy ez egy elég lágy tészta, érdemes bevetni az általam sokszor ajánlott gumikesztyűs módszert, mert akkor nem lesztek a fületekig full maszatosak. :)

Hozzávalók a kakaós tésztához:

- 60 g víz
- 20 g fehérbor ecet
- 20 g olaj
- 2 g szódabikarbóna
- 20 g kakaópor
- csipet só
- 35 g por eritrit
- 100 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 5 g babmuszrostliszt

Hozzávalók a világos tésztához:

- 60 g víz
- 20 g fehérbor ecet
- 20 g kókuszolaj
- 2 g szódabikarbóna
- csipet só
- 35 g por eritrit
- 1 citrom reszelt héja

- 1 kk vanília kivonat
- 100 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 30 g Szafi Free vaníliás zabpudingpor
- 5 g bambuszrostliszt

Mindkét tésztánál a következőképp jártam el: A vizet, fehérbor ecetet és a kókuszolajat kimértem, alaposan összekevertem. Hozzáadtam a többi alapanyagot is. Mindkét tésztát 10 percre hűtőbe tettem.  

Ezután a tésztákat két folpack réteg között (amit nagyon pici liszttel megszórtam) külön-külön, kb. 4 mm vékonyra nyújtottam, a világosra tettem a kakaós tésztát majd késsel szabályos téglalapra vágtam.

A egymásra tett tésztalapot a rövidebbik oldalától kezdve felcsavartam mint egy bejglit, folpackba csomagoltam és kb. 10 percre hűsőbe tettem. A leesett széleket összegyúrtam és egy tök jó márványos tésztát kaptam, amiből csak simán gombócokat készítettem, így sütöttem ki.

A hűtőből kivett tésztarudat kb. 1 centi széles karikákra vágtam, tenyeremmel picit lapítottam rajta majd átmentem az egészen szilikon nyújtófával. A kis kilapított csiguszokat sütőpapíros tepsibe tettem és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
(a sütési idő mindig sütőfüggő)

Lekvárral is brutál finooom!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza