Azonnal puha gluténmentes mézeskalács

 

Azonnal puha gluténmentes mézeskalács

Nutrifree Mix per Dolci lisztből

Na ez az a karácsonyi édesség, ami mindig hihetetlen messze állt tőlem. Sosem szerettem készíteni, de így utólag már rájöttem, semmi más oka nem volt, csupán az, hogy nem a megfelelő recepttel próbálkoztam. Pedig szeretem a mézet, a vajas-mézes kenyeret egyenesen imádom, a mézespuszedliből ipari mennyiséget kell sütnöm, hogy elég legyen, de a mézeskalács és én eddig nem voltunk barátok. Eddig. Most megtört a jég és megsütöttem azt a verziót ami végre tetszik, finom, nem kemény, nem törik!

A recept aljára görgetve írok tippeket nektek, mire figyeljetek a készítéskor.

Hozzávalók:

- 250 g Nutrifree Mix per Dolci süteményliszt
- 75 g porcukor
- 1 csapott kk szódabikarbóna
- 4 g Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
- 65 g margarin (én Vénusz zöld csomagolású kockát használtam)
- 60 g méz
- 1 db M-es méretű tojás

A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a tojást, a mézet és a kockákra vágott puha margarint. Eldobható gumikesztyűt húztam a kezemre, így gyúrtam össze a tésztát. Eléggé ragad, nem kell megijedni, de ne adjatok hozzá plusz lisztet, tökéletes lesz így is. Miután összeállt a tészta -ami amúgy nagyon jó állagú és rettentő illatos- hűtőbe tettem, de épp csak annyi időre amíg rendet raktam a konyhapulton, elpakoltam és előkészítettem a nyújtólapot, sodrófát, kiszúrókat és tepsit sütőpapírral bélelve.

A tésztát kivettem a hűtőből, két részre osztottam. Az egyik tésztagombóccal dolgoztam, egyrészt könnyebb vele bánni így, másrészt pedig addig sem puhul feleslegesen a teljes adag. Merthogy puhulni, lágyulni fog a kezetek melegétől, erre készüljetek fel!!! 

Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam, különböző formákkal kiszúrtam. Érdemes gyorsan dolgozni, mert nagyon puha lesz a tészta, illetve többször alálisztezni, persze nem kilónyi mennyiségre gondolok, csak épp annyira, hogy könnyen lehessen nyújtani, forgatni. A kiszúrt formákat kés segítségével vettem fel a szilikon lapról és sütőpapíros tepsibe tettem.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt szép világosra sütöttem. Isteni illat volt sütés közben a konyhában! :) Arra érdemes figyelni, hogy ne nagyon töltsétek az időt mással sütés közben, mert nagyon könnyen megéghet a tészta!!! Érdemes akár több tepsit is a kezünk ügyébe készíteni és csak pakolni a kiszúrt formákat, majd cserélgeti a sütőben a tepsiket, hisz nagyon gyorsan elkészül. Ne süssétek a megadott időn túl, mert megég és keserű lesz.

Íme az illatos puha szépségeim!

Ez valóban puha már sütés után! Nem kell semmilyen fém dobozba tenni, nem kell mellé almát pakolni, hogy megpuhuljon. Nézzétek el nekem hogy nem cicomáztam a külsejüket, én ki nem állhatom a cirádás, mázas bevonatokat, illetve időm sem volt rá, de bátran díszítsétek kedvetek szerint! :)

Ami még fontos! Sütés után amikor még forró a tészta, semmiképp se akarjátok kivenni a tepsiből mert atomjaira hullik. Várjátok meg amíg kihűl, utána szedjétek ki és díszíthetitek is! Nálam most natúr maradt, de nem bántam meg! :)

Nagyon tuti lett! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza