
Glutén-és tejmentesen
Isteni illatos almás-fahéjas finomság! :) Most nagy kedvencem lett a rizslisztből készült háztartási keksz, ennek az almás pite golyónak az alapját is az adta. Az eredeti receptet itt találtam.
Receptjeimet megtalálod a facebookon is! facebook.com/glutenmentes.ovezet
A keksz hozzávalói:
- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Mester Család)
- 1 kk útifűmaghéj
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A golyóhoz:
- 3 nagyobb alma, pucolva reszelve nekem 300 gramm volt
- 200 gr a fenti kekszből
- 50 gr cukor
- fél citrom leve és reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk Dr. Oetker vanília aroma
A lisztet, útifüvet, cukrot, tojást, szódabikarbónát egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem és kézzel összegyúrtam majd negyed órára hűtőbe tettem. Negyed óra leteltével a tésztát enyhén rizslisztezett nyújtólapon kézzel párszor átgyúrtam..
..majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam, sütőpapíros tepsibe raktam és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem..
Most egyben hagytam, nem daraboltam mert úgy is összemorzsoltam a végén. Amígy sült a keksz, elkészítettem az almát. Ehhez 3 nagyobb, savanykásabb ízű almát megpucoltam és nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a reszelt citromhéjat és annak levét plusz a fahéjat is és az egészet összekevertem, majd takarék lángon kb. 10 perc alatt megpároltam...
Az összemorzsolt kekszhez adtam a porcukrot...
..majd a megpárolt fahéjas almát...
..és az egészet kézzel összekevertem,majd kb. 10 percre hűtőbe tettem. Ezután kisebb gombócokat formáztam belőle majd meghempergettem kevés darált kekszben...
Nagyon fincsi! :) Igazi almás pite feeling!! :)