Vajas-sajtos csiga

 

Vajas-sajtos csiga

Glutén-és laktózmentesen

Nemrég szembejött velem ez a recept a neten, mintha azt akarta volna mondani, süss meg! :) Amint megláttam a képet, egyből eszembe jutott, hogy anno még lánykoromban a faluban milyen sok esküvőre sütöttünk, ilyet, akarom mondani asszisztáltunk a barátnőimmel az ilyen finomságok sütésénél. Ipari mennyiségben készültek, már napokkal a lagzi előtt és valahogy pikk-pakk mindig ez fogyott el legkorábban.. :) Vajon miért?? Mert állati finooooom! Na már most se lagzi, se falu, se búzaliszt.. így megsütöttem mentesen! Írtam már hogy állati finooooom???!! :) A hozzá illő receptet itt találtam. Az én verzióm pedig így néz ki..

 

Hozzávalók:

  • 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt megvásárolható: Egészség Market)
  • 125 gr puha, szobahőmérsékletű laktózmentes teavaj
  • 120 gr laktózmentes tejföl
  • 1 M-es tojás sárgája
  • 1 csomag Dr.Oetker sütőpor
  • 1 púpos tk só

A töltelékhez:

  • 100 gr puha laktózmentes teavaj
  • 100 gr laktózmentes trappista sajt

Tetejére:

  • tojásfehérje
A tészta hozzávalóit egy tálba mértem és kézzel összegyúrtam, majd kb. 10 percre hűtőbe tettem. A töltelék hozzávalóit egy másik tálban alaposan összekevertem. A tésztát kivettem a hűtőből és rizsliszttel megszórt szilikon lapon kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam. A tölteléket kanállal elosztottam rajta...

Majd a hosszabbik oldalától szorosan feltekertem..

A tésztarúdat két részre osztottam és egyesével folpackba csomagoltam.

Ez egy viszonylag lágy tészta, de nem kell megijedni, tökéletesen formázható lesz, miután pihent a hűtőben. Mert hogy ezt a tésztát legalább 5 órán kresztül hűtőben kell tartani mielőtt megsütjük. Tehát nem elég a fél óra, de még az egy sem! Próbáltam, használhatatlan a tésza úgy.. Tehát vártam 5 órát, kivettem a tésztámat a hűtőből és a konyhámban található legélesebb késsel vékony kis karikákat vágtam belőle..

A tésztakorongokat sütőpapíros tepsibe rakosgattam, tetejüket vékonyan lekentem tojásfehérjével...

Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-8 perc alatt megsütöttem. Az eredeti recept légkeverést is ír, az egyik adagot úgy sütöttem, a másikat nélküle, szerintem semmi különbség nincs a kettő között, tehát légkeverés nélkül is tökéletesen működik! :) 

Íme a lakodalmas finomság :) :)

Ezer éve nem ettem ilyet! Nagyon-nagyon finom!!

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!

www.egeszsegmarket.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

 

vissza