Svéd ropogós "kenyér" 2.

 

Svéd ropogós "kenyér" 2.

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, kukoricamentes

Lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag... ez mind megtalálható ebben a nagyon finom ropogtatni valóban!

Fura neve van ennek a magos rágcsának, hisz abszolút nem hasonlít a kenyérre. Korábban nagyon sokszor készítettem már, de Szafis alapanyagokkal még sosem. Most viszont így is kipróbáltam. 

Hozzávalók:

- kb 50 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér és péksütemény liszt
- 25 g vegyes magkeverék (napraforgómag, lenmag, szezámmag)
- 10 g szezámmag
- 15 g tökmag 
- 1 kk só
- 1 tk sütőpor
- 40 ml kókuszolaj
- kb. 100 ml víz

A víz és az olaj kivételével az összes szárazanyagot egy tálba mértem, kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem az olajat és a vizet, megint kevertem rajta párat. Elsőre nem kell megijedni, mert amikor a vizet beleöntjük, még nagyon folyós az állaga, de kb. 1 percen belül felveszi majd a folyadékot. Tehát miután összekevertem a szárazanyagokat a folyadékkal, hagytam pihenni a tésztát kb. 10 percet. 
A sütőt eközben 190 fokra állítottam. 

A tésztát sütőpapírra tettem, befedtem egy másikkal és nyújtófával kinyújtottam. Nem szabad nagyon vékonyra mert sütés után akkor könnyen törni fog. Én kb. 3 mm vastagra nyújtottam. Lehúztam a felső réteg sütőpapírt...

..majd amelyiken rajta maradt a tészta, azt átemeltem a tepsibe. Alsó-felső sütéssel sütöttem kb. 35 percet, de a sütési idő mindig sütőfüggő!

Amikor kivesszük a sütőből, nem kell megijedni, mert akkor még picit puha, de egy-két perc múlva ropog! De ez tényleg ropog!  Késsel különböző formákra vágtam, de simán törni is lehet! 

Nagyon fincsi!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika. 

vissza