Lágy sajt házilag, laktózmentesen

 

Lágy sajt házilag, laktózmentesen

Tescoma sajtkészítő segítségével

Ezt a szuper kis szerkezetet a Cookori konyhafelszerelési webshopnak köszönhetem! :) Még soha nem készítettem házilag sajtot, de ma átestem a tűzkeresztségen! Laktózmentes tejből készítettem életem első házi sajtját és hát mondanom se kell, hogy nagyon-nagyon finom lett! Ngyon izgultam, nehogy elrontsam, de a Cookori webshop oldalán taláható leírást követve tökéletes lett a végeredmény!

A sajt készítő szett így néz ki és ide kattintva meg is tudjátok vásárolni.

A webshop oldalán található receptet követve nekilátam a sajtkészítésnek :) Elsőként fél adaggal próbálkoztam, írom hogyan..

Hozzávalók:

- 1 liter laktózmentes tej
- 1 kk só
- 40 ml frissen facsart citromlé
- 1 kk egész kömény vagy bármilyen fűszer ízlés szerint

A tejet egy lábosban feltettem forrni. Nincs ételhőmérőm (de majd írok a Jézuskának) így az eredeti receptben leírtakat követtem, vagyis figyeltem hogy amikor gyöngyözve forr a tej, akkor éri el körülbelül a 92 fokos hőmérsékletet. Ekkor lezártam a gázt és a tejbe öntöttem az előzőleg kimért 40 ml frissen facsart citromlevet..

Egyből összetúrósodott...

Kevertem rajta párat és a konyhapulton hagytam 30 percet pihenni. Miután kivált a savó és a sajtnak való besűrűsödött rész, a lábos tartalmát egy szűrőn át egy másik edénybe öntöttem és hagytam hogy a savó teljesen lefolyjon..

A szűrőben maradt sűrűs részhez adtam a sót és a köményt, majd összekevertem...

A dobozban található szűrő anyagot a tartályba helyeztem és belekanalaztam az ízesített sajtot..

..és a rugós tetővel lezártam..

1 órát pihent a konyhában a pulton, majd 2 órára hűtőbe tettem. Ezután néztem meg, de még nem vágtam fel, csak most este :) Tehát majdnem 9 órát töltött a sajtom hideg helyen :) Ilyen szépsége lett..

Felvágva :)

 Nagyon nagyon finom! Annyira örülök neki! :)

A sajtkészítő szett megvásárolható a Cookori webshopban!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza