Szezámos stangli

 

Szezámos stangli

Glutén, laktóz-és kukoricamentesen

Még soha nem sütöttem stanglit, na nem mintha sokmindenben különbözne egy kifli vagy egy bagett formától, talán keskenyebb és valamivel hosszabb :) így most kipróbáltam ezt a péksütit is. A készítésnél Marika oldalán található Schär Mix it vágott zsemle receptet vettem alapul, ezt! Néhány apróságon változtattam, végül így állt össze a szezámos stangli..

 

Hozzávalók (4 db, kb. 25-30 centi hosszú stanglihoz):

- 255 gr Schär Mix it lisztkeverék
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- egy púpos ek tápióka keményítő (lemértem, pontosan 18 gramm volt)
- 1 ek burgonyapehely
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 100 ml laktózmentes tej
- 130 ml víz
- 1 tk almaecet
- 3 ek olaj
- 1 ek szazámmag + szórához egy kevés

A szárazanyagokat egy tálba mértem és kanállal alaposan összekevertem, hozzáöntöttem az almaecetet, majd a langyos, kézmeleg víz+tej keverékét és elkezdtem dagasztani a tésztát. Miután összeállt, kanalanként hozzáadtam az olajat és így dagasztottam tovább még kb 5 percig. Egy szilikon lapot lekentem olajjal, megszórtam szezámmaggal..

A tésztából olajos kézzel csíptem egy adagot, tenyeremben forgattam erre-arra, majd az olajos-szezámos lapra tettem és stangli alakra formáztam, így szépen ráragadt a szezámmag. A stanglikat egy sütőpapíros tepsibe raktam..

Ezután 50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem..

Tetejüket vékonyan lekentem olajjal és 200 fokos sütőben 6-7 percet, majd 180 fokon további 20 percet sütöttem... (a sütési idő mindig sütőfüggő)

nagyon kis pofásak lettek és végre nem potyog le a szezámmag róla :) :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza