Panini szendvics Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérlisztből

 

Panini szendvics Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérlisztből

Az alap tészta gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán.

Ha unod már a megszokott kenyér, sonka, sajt, zöldség kombót de mégis valami szendvics féleségre vágysz, akkor készítsd el ezt a PANINI-t! 

sós kiflim tésztája adta az ötletet. 

Hozzávalók:

- 135 ml langyos víz
- 10 g fehérborecet/almaecet/frissen facsart citromlé
- 2 g só
- 1 g szódabikarbóna 
- 2 g porélesztő 
- 165 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt

Ismétlés a tudás anyja, úgyhogy idemásolom azt, amit a kifli tésztájánál is írtam, vagyis:

A langyos vizet, fehérborecetet, sót, szódabikarbónát és az élesztőt egy tálba mértem, összekevertem. Hozzáadtam a lisztet és gumikesztyűs kézzel összekevertem, gyúrtam vagyis inkább marcangoltam a tésztát. 
(NEM azért használok gumikesztyűt az ilyen tészták készítéséhez, mert finnyás vagyok! Egyszerűen rájöttem az évek folyamán, hogy sokkal de sokkal könnyebb így a tapadós, ragadós tésztával bánni. Akik járnak a tanfolyamaimra, mind elfogadják és követik a tanácsaimat, mert tapasztalják, hogy tényleg könnyebben kezelhető így a tészta.)

Szóval a tészta! Az első mozdulatoknál okkal hiheted, hogy elmértél valamit, de nem! Ne adj hozzá plusz lisztet, sem semmi mást! Ez egy viszonylag lágy tészta, amolyan sűrű nokedli tészta állag, de a pihentetés után könnyen kezelhetővé válik! Szóval csak mérj ki mindent pontosan és kövesed a leírtakat! 

A tészta összeállítása után 12 percet pihentettem azt, majd közepesen lisztezett felületre borítottam, párszor meghempergettem, hogy mindenhol lisztes legyen a tésztagombócom és kinyújtottam. Kb. 5 mm vékonyra és akkor téglalapokat vágtam belőle, mint a szendvicssütő lapja. Az első tésztalapot a süt aljára tettem...

..erre került sonka és sajt (tudom, így már nem vegán, de ha valaki növényi sajttal és/vagy zöldségekkel, esetleg zöldségkrémmel tölti, egyből az lesz)

Befedtem a másik tésztalappal és lecsuktam a szendvicssütő tetejét. Ugyan ez a mutatvány elkövethető akkor is ha a háromszöges betétjét használjuk a sütőnknek, de amúgy szerintem gofri formában is tök jó lesz, ezzel csak azt akarnám szemléltetni, hogy édes mindegy pöttyös vagy csíkos-e az a sütő, minden formánál a fenti módon járj el!

9 percet sütöttem, közben egyszer nyitottam fel a tetejét és megfordítottam a szendót, de amúgy ez szerintem ki is hagyható!

Íme a végeredmény! Kívül ropogós, vékony, belül mégis puha és szaftos melegszendó! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza