Élesztőmentes zsemle Mester házi kenyérlisztből

 

Élesztőmentes zsemle Mester házi kenyérlisztből

Almarosttal!

Van egy nagyon tuti élesztőmentes kenyér receptem. Rengetegen megsütötték már, mindenkinek bevált, csak ajánlani tudom, próbáljátok ki! Ebből a kenyér receptből született most meg a zsemle, ami szintén tökéletes lett! ☺️ Puha, illatos, gyönyörű lyukacsos és halvány barna színű az almarosttól! 

 

 

 

 

Hozzávalók:

- 300 gr Mester házi kenyérliszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 1 csapott ek almarost (itt megvásárolható: Mester Család)
- 320 ml normál csapvíz, nem meleg, nem langyos
- 2 ek olaj

Tetejére kenéshez kevés olaj

A lisztet, sót, cukrot és az almarostot egy tálba mértem. A csapvizet kimértem és a többi alapanyaghoz öntöttem, majd kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát, végül hozzáadtam az olajat és még 1-2 percig dagasztottam. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a tésztából olajos kézzel kisebb adagokat csíptem, tenyeremben gombóccá formáztam, majd a sütőpapíros tepsibe tettem. Én most császárzsemle formázóval alakítottam ki a tetjét, de sima zsemleként is tökéletes lesz! ☺️

(itt megemlíteném az általam oly nagyra tartott gumikesztyűs dolgot, vagyis azt hogy érdemes beszerezni eldobható gumikesztyűt és azt használva nyúlni az ilyen nagyon ragadós, tapadós tésztához. Ezerszer könnyebb bánni így az adott tésztával és nem leszünk nyakig ragacsosak)

Meleg, kb. 50 fokos sütőben hagytam "kelni" kb. 10-12 percet, majd tetejüket lekentem olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 10 percet majd további 15-17 percet 180 fokon. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Felvágva ☺️

Puha, illatos!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza