Kenyér hajdinaliszttel

 

Kenyér hajdinaliszttel

Jénaiban sült igazi kenyér!

Az alaprecept a szokásos, csak egy picikét kellett változtatnom most, ugyanis szeretném a rizs és kukorica liszteket részben lecserélni valami másra. Csak arányaiban változtattam a korábbi kenyér és zsemle receptemen. Beszereztem -számomra még újdonságnak mondható- szőlőmag, lenmag, hajdina és gesztenye lisztet. Elsőre kicsit furán hangzanak, hogy készülhet ilyenekből kenyér? Hát én most kísérletezem. :) Mai első próbálkozásom annyiból állt, hogy az egyik alapliszt, a Beiker mennyiségét csökkentettem, majd pótóltam a hiányzó adagot hajdinaliszttel. A várakozásom felúlmúlt mindent, hát még így, hogy nem szilikon, nem is teflon formában, hanem ma jénaiban sütöttem meg a kenyeremet. A héja ropog, belül puha, könnyű, illatos és lyukacsos. Leheletnyi barna színe van (de ez csak élőben, közelről látszik).

Itt a recept...

- 300 gr Schär Mix B liszt
- 170 gr Beiker liszt
- 30 gr hajdinaliszt
- 1 csomag Dr. Oetker szárított élesztő
- 200 ml langyos tej (laktózmentes)
- 300 ml langyos víz
- 2 kk só
- 2 kk Fiber Husk
- 2 kk citromlé
- 6 ek olaj
- pici cukor

A langyos tej+víz keverékében pici cukor hozzáadásával felfuttattam az élesztőt. A kenyér többi hozzávalóját (az olaj kivételével) egy tálba mértem. A felfutott élesztőt hozzáöntöttem, olajos kanállal összekevertem, hozzáadtam a 6 ek olajat, majd dagasztógép spiráljával jó alaposan összedolgoztam. (Kb. 5 perc) Ezután olajos kézzel gyúrtam még kicsit, majd a tészta háromnegyedét egy jénai formába tettem...

...a tetejét kanállal eligazítottam és meleg helyen kb. fél órát kelesztettem.

Miután szépen megnőtt...

...a tetejét lekentem olajjal és betettem a sütőbe sülni, 180 fokon nem tudom hány percre :) Sosem időre sütöm, figyelem a színét.

Az örömöm határtalan volt, amikor megláttam, ki kellett nyitnom a sütőajtót, hogy le tudjam fényképezni, mert csodaszép lett, már ha egy kenyérre mondható az, hogy szép!

Ja, a háttérben bagett sül :)

Ilyen lett a végeredmény!

Legalább 20-szor elmentem mellette és figyeltem mikor hül ki végre, hogy csak egy szeletet tudjak belőle vágni és lássam milyen a belseje. :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza