Gluténmentes Nutri-free vekni

 

Gluténmentes Nutri-free vekni

Segédanyag teszt 1.0

Ismét lehetőségem nyílt egy új termék kipróbálására. Franco Tolomio, a Vital-FRI Kft. tulajdonosa kért meg rá, hogy próbáljam ki és mondjam el a véleményem erről a bizonyos termékről. Egészen pontosan egy adalékanyagról van szó. Nem túl szép kifejezés, de nem nagyon tudom máshogy hívni, maradok talán a segédanyagnál :) Ez a bizonyos segédanyag a Mix Xantano. 10 grammos kiszerelésben kapható, alapja a kukoricakeményítő és 49%-ban tartalmaz xantangumit. így néz ki:

Én elsőként egy kenyérrel próbáltam ki ezt a segédanyagot. Sima kenyeret dagasztottam, az alábbi alapanyagokkal:

- 250 gr Nutri-free MIx per Pane kenyérliszt
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- fél csomag, azaz 5 gramm Mix Xantano
- 170 - 190 ml langyos víz (ízlés szerint, ki milyen állagú tésztát szeret)
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 3 ek kókuszolaj

A kókuszolaj kivételével az alapanyagokat a dagasztógép táljába mértem, összeállítottam a tésztát, majd az olajat is hozzáadtam és kb. 6-8 percig dagasztottam...

A tésztából olajos kézzel egy cipót formáltam, sütőpapíros tepsibe tettem és 50 fokos sütőben kb 30 percet kelesztettem...

Tetejét kókuszzsírral (ami ilyen melegben simán olajjá alakul) lekentem és 220 fokos sütőben sütöttem 30 percet. (a sütési idő mindig sütőfüggő!!!)

Íme a végeredmény! Nincs semmi photoshop vagy bármi mókerászás :) Ez a kenyér egy igazi kenyér. ..és ami a legfontosabb, hogy a héja ROPOG!!! :) Azt hittem bepisilek örömömben, meg sem tudom mondani mikor láttam/hallottam ilyet utoljára..illetve de, búzás kenyereken nap mint nap, mert a családom többi tagja nem gluténmentesen étkezik... de hogy gm kenyérnél is valóban kivitelezhető ez? Hát nem gondoltam volna! :)

Nagyon- nagyon nehezen telt el az idő addig, amíg kihűlt és fel tudtam vágni. Csodaszép tészta, lyukacsos puha rugalmas belső.

vissza