Gluténmentes kovászos cipó

 

Gluténmentes kovászos cipó

Mester házi kenyérlisztből

Egy korábbi bejegyzésben írtam a kovász készítéséről, azt itt találjátok! Érdemes elolvasni, mert mindent részletesen leírtam :)

Reggel 8-kor a 6 napos kész kovászomból kivettem, kimértem 125 grammot, amit egy tiszta üvegbe tettem, (a maradék kovászomat is megetettem és hűtőbe tettem további felhasználásra) hozzáadtam az "etetőanyagot", vagyis az 1 ek Mester házi kenyérlisztet, az 1 ek rizslisztet és a 35 ml vizet, összekevertem és lefedtem. Így hagytam 12 órát pihenni, vagyis este 8 óráig. Ekkor egy tálba öntöttem az üveg tartalmát

..majd kimértem a következőket:

- 250 gr Mester házi kenyérliszt
- 1 tk Naturbit útifűmaghéj (én őröltet használtam)
- 250 ml víz
- 1 kk só
- 1 ek olaj 

A liszthez hozzáadtam a sót, vizbe tettem az útifűmaghéjat, alaposan összekevertem, majd sorban a korábban kimért 125 gramm kovászhoz adtam, robotgéppel összeállítottam, majd hozzáadtam az olajat is és tovább dagasztottam. Enyhén olajozott kézzel vettem ki a masszát a tálból és gombóccá formáztam amit egy rizsliszttel alaposan megszórt tiszta konyharuhára borítottam és egy tálba tettem..

Betakargattam és a konyhapulton hagytam 12 órát pihenni, kelni. Másnap reggel fogtam a vaslábasomat, a sütőt 230 fokra állítottam és a lábast fedővel együtt a sütőbe tettem, hogy az egész felmelegedjen. Miután elérte a sütő hőfokot, kivettem a lábast, levettem a fedőt róla. A tésztát átborítottam egy sütőpapírra, mjad annak 4 sarkát összefogva átemeltem a forró vaslábasba. Tetejét véknoyan lekentem olajjal, rátettem a fedőt és betoltam a forró sütőbe. A hőfokot visszavettem 220-ra és így sütöttem a kenyeremet 45-50 percig, majd a fedőt levéve további 15-20 percig hagytam pirulni.

Így néz ki életem első gluténmentes kovásszal készült kenyere :)

Bízom benne hogy Mester Miklósnak is elnyeri a tetszését :)

Igazi ropogós, pattogós héja van. Csak úgy sercegett a kenyárvágó kés alatt :)

Bogyó is megnézte a végeredményt :)

Miután kihűlt, felvágtam :) Csodaszép, nagyon-nagyon örülök neki!

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat a Mester Család biztosítja!

webaruhaz.mestercsalad.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza