Gluténmentes kovász készítése lépésről lépésre

 

Gluténmentes kovász készítése lépésről lépésre

Mester házi kenyérlisztből

Nos hát..engem is elért a kovász készítés. Először pedig azt mondtam magamban, én ugyan nem csinálok ilyet, tök hosszú idő bíbelődni vele..meg amúgy is. Aztán szebbnél-szebb kenyereket láttam a gluténmentes fb csoportban, így mégis csak belevágtam. A receptem alapját Hidi Marika blogján található kovász recept adta. Követtem az ő írását és tanácsait, egyetlen különbséggel, hogy én Mester házi kenyérlisztet használtam. Az én kovászom a következőképpen készült.. :)

Hozzávalók:

- egy db normál méretű tiszta, sterilizált befőttes üveg 
- 2 evőkanál Mester házi kenyérliszt
- 2 evőkanál (Nagykun rizsliszt)
- 60 ml hideg víz 

A napi "etetéshez" -milyen hülye kifejezés :) a következőre volt szükségem:

- 1 ek Mester házi kenyérliszt
- 1 ek Nagykunk rizsliszt
- 35 ml hideg víz 

Az első napon, azaz 2016.05.16-án hétfőn reggel a fenti 3 alapanyagot, tehát a 2-2 ek lisztet és a 60 ml vizet kevertem össze egy kisebb tálban, alaposan, csomómentesen, majd töltöttem a tiszta befőttes üvegbe..

Az üveg tetejét félig csavartam csak rá, hogy azért kapjon levegőt, be tudjon indulni a folyamat, majd meleg helyre tettem. Nem tűző napsütésre, csak simán a konyhapultra. Miközben főzök, úgy is elég meleg van ott :) Nem kell betakargatni sem :)

Tehát így pihent a kovászom első nap..

2016.05.17. kedd reggel ez a látvány fogadott. Egy 24 óra után beindult a folyamat, látszódni kezdtek a pici levegőbuborékok a tésztában...

Lecsavartam a tetejét és következett az első etetés. Vagyi az 1 ek Mester házi kenyérlisztet, a szintén 1 ek rizslisztet és a 35 ml vizet egy kis tálban csomómentesre kevertem. Az üvegben lévő kovászt egy villával összekutyultam, majd beleöntöttem az "etetőanyagot" :) Félig csavartam rá a tetőt és megint a konyhapultra tettem pihenni.

2016.05.18. szerda reggelre szinte majdnem a duplájára nőtt a kovászom, nagyon örültem neki, mert ez az bizonyította hogy működik a dolgot és jól csinálom a folyamatot. Ilyen volt ezen a napon reggel..

Ismét megetettem az 1 ek Mester házi kenyérliszt, az 1 ek rizsliszt és a 35 ml víz keverékével, visszacsavartam a kupakot és a pultra tettem..

2016.05.19. csütörtök reggelre ilyen szép lett a kovászom :)

Következett a szokásos etetés majd kupak visszacsavar, üveg pultra rak és türelmesen vár 24 órát :)

2016.05.20. péntek újabb eltelt nap, szépen növekedett kovász, újabb etetés.. vagyis 1 ek Mester házi kenyérliszt, 1 ek rizsliszt és 35 ml viz. Összekevertem, üvegbe öntöttem, kupakot rácsavartam és a továbbiakban a pulton pihent...

2016.05.21. szombat a kovászomnak igazi savanykás illata lett, így kora reggel nekiláttam a kenyér készítésnek :)

...és íme a végeredmény :) A kenyér elkészítésének módjáról, folyamatról itt olvashattok!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza