• 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Barna cipó

 

Barna cipó

Glutén-és tejmentesen!

Ma egy újabb barna kenyér variációt készítettem. Korábban már nagyon sokat sütöttem ilyesmit, csak Schär lisztből még sosem készítettem. Az itt használt Schär Brot Mix Dunkel lisztet sajnod csak ausztriában lehet kapni, de ha valaki arra jár, feltétlenül vegyen, mert nagyon jó kis liszt! :)

 

 

A cipó hozzávalói a következők:

- 150 gr Schär Mix B liszt (itt kapható: Egészség Market)
- 100 gr Schär Brot Mix Dunkel liszt (itt megvásárolható: Egészség Market)
- fél csomag Dr.Oetker porélesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1 ek Mester házi kenyérliszt
- 1 ek tápióka keményítő
- 1 tk útifűmaghéj
- 230 ml langyos víz
- 2 ek kókuszolaj

A szárazanyagokat a dagasztógép táljába mértem, elindítottam a gépet, hogy jól összekevredjenek a lisztek. Ha kézi robotgéppel dolgoztok, ezt egy sima kanállal vagy akár a spirálos dagasztófejjel is meg lehet tenni (nem kell bekapcsolni hozzá a gépet) A lényeg, hogy az anyagok vegyüljenek. Ezután fokozatosan adagoltam hozzá a vizet, először 200 ml-t, majd még 30 ml-t.A gépet magasabb fokozatra kapcsoltam és kidagasztottam a tésztát, közben kanalanként hozzáadtam az olajat. Mikor már minden hozzávaló benne volt a tálban, magasabb fokozatra kapcsoltam a gépet és kb. 6-7 percig dagasztottam.

Figyelem! Ez a tészta nem folyós! Ettől függetlenül simán lehet formában sütni, de forma nélkül, sima sütőpapíros tepsiben is megállja a helyét, én is úgy sütöttem.

Tehát dagasztás után langyos vizes vagy olajos kézzel cipót formálam a tésztából, sütőpapíros tepsibe tettem, tetejét olajozott élű késsel bevágtam (elhagyható) megszórtam egy kevés rizsliszttel...

...és 50 fokos sütőben kb. 40 percet kelesztettem. (ha a konyhában meleg van, akkor a pulton is nyugodtan lehet keleszteni a tésztát, csak arra kell figyelni, hogy ne legyen huzat)
Kelesztés után így nézett ki..

Tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal...

...megszórtam még egy kevés rizsliszttel és betoltam a sütőbe. Először 220 fokon sütöttem kb.5-6 percig, aztán 200 fokon további 5-6 percet, végül visszavettem a hőfokot 180-ra és így sütöttem tovább a kenyeret egészen addig míg szép barna színt nem kapott. Pontos időt azért nem írok, mert minden sütő máshogy süt, így a legjobb a saját sütőnkhöz igazodni és a színt figyelni.

Íme a végeredmény:

Miután kihűlt, szeleteltem..

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!

www.egeszsegmarket.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza