Kakaós gömb kalács Mester lisztekből

 

Kakaós gömb kalács Mester lisztekből

Glutén-és laktózmentesen

Ismét kitaláltam egy újdoságot, bár a recept a korábbi csíkos kalácsaim receptje, de most a formázás kicsit másképp történt :) na meg hát a lisztekkel is variáltam és azt hiszem nyugodtan mondhatom hogy egy ultra brutlális tésztát kaptam végeredményül :) Könnyű, ruhalmas, gyönyörű fényes, de nem olajban tocsogós, rendkívül könnyen formázható tésztát gyúrtam össze. Írom is a receptet...

 

 

 

Hozzávalók:

- 280 gr Mester kelt tészta liszt (itt kapható)
- 70 gr Mester süteményliszt (itt kapható)
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 200 ml laktózmentes tej (de 100 ml laktózmentes natúr joghurt+ 100 ml lm tejjel is tökéletesen működik)
- 1 db M-es méretű tojás
- 38 gr olvasztott vaj
- csipet só
- 65 gr cukor
- fél citrom reszelt héja
- 6 gr Mester vaníliás cukor

A kakaós tésztához:

- 2 csapott ek holland kakaópor
- 1 ek laktózmentes tej

Kenéshez:

- egy egész tojás

A kétféle lisztet a dagasztógép táljába mértem majd kanállal alaposan összekevertem. Hozzáadtam az élesztőt, cukrot, sót, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, majd megint összekevertem. Beleöntöttem a tojást és a langyos tejet, majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáöntöttem az olvaszott vajat is és kidagasztottam a tésztát. Nagyon szép fényes lett. A kész tésztát két részre osztottam, az egyikhez hozzáadtam a kakaóport és a tejet, majd tovább dagasztottam. Két gyönyörű tésztagombóc lett a végeredmény, íme..

Most annyiban tértem el a korábbi csíkos kalácsok készítésétől, hogy a kidagasztott tésztát nem kelesztettem, hanem egyből formáztam és csak azután mentek meleg helyre kelni. A következőképp csináltam: olajos kézzel csíptem egy kisebb, kb. 20 forintos nagyságú tésztadarabot a kakaós tésztából, majd gombóccá formáztam..

..majd a világos tésztából is csíptem egy darabot, kb. dupla akkorát mint a kakaósból és azt is gombóccá formáztam..

.majd a kakaós tésztagombócot a világos kilapított tészta közepére tettem.

.és becsomagoltam mint egy szaloncukrot :)

Ezután megint a kakaós tésztából csíptem, de most megint egy nagyobb darabot, azt is gombóccá formáztam, majd ujjaimmal kilapítottam..

.a kakaós tészta közepére tettem a korábban becsomagolt világos gombócot..

..majd a tészta széleit ráhajtogattam és ebből is gombócot formáztam.

Készült egy fordított verzió is, tehát a világos tésztából csíptem egy picit, gombóccá formáltam, kakaós tésztalapba csomagoltam..és így tovább...és így tovább..

Két-két világos és kakaós külsejű bucit készítettem ebből a mennyiságből. Sütőpapíros tepsibe pakoltam őket, majd 50 fokos sütőben, csukot sütőajtónál 30 percig kelesztettem.. Ez idő alatt egyik-másik gombóc szétnyílt, de egyáltalán nem bántam, nekem nagyon tetszettek így is :) Tetejüket felvert tojással lekentem.

..és 180 fokos sütőben készre sütöttem. (ez kb 30 perc volt, de mivel minden sütő máshogy süt, érdemes figyelni és nem a megadott időre hagyatkozni)

Annyira tetszik :) A kakaós külsejű gombóc félbevágva ilyen..

A fehér tésztás pedig ilyen..

Az egyik legjobb tésztakombináció!!! Mindig ezt fogom használni! :)

A sütéseimhez a Mester termékeket a Mester Család biztosítja!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza