
Glutén- és tejmentesen
Imádom a kelt tésztákat. Készíteni, figyelni a sütőben a tészta alakulását és persze enni is! ☺️ Rengeteg kelt tésztás receptem található már a blogon, de ilyen dupla csavart, cifra kalácsot még sosem sütöttem. Gabriella oldalán található fotó adta az ihletet, de a végeredményhez a saját és jól bevált glutén- és tejmentes kelt tészta receptemet használtam.
Hozzávalók:
- 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt kapható)
- 25 gr porcukor
- csipet só
- 5 gr Dr.Oetker porélesztő
- 140 ml Joya mandulás rizstej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 db M-es méretű tojás
- 30 gr Liga margarin
A kakaós részhez:
- 1 púpos ek holland kakaópor
- 2 ek Joya mandulás rizstej
Kenéshez:
- egy kisebb felvert tojás
A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és ezután is összekevertem. Beleöntöttem a langyos tejet, hozzáadtam a tojást és kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Végül beleönöttem az olvasztott Ligát is és szép fényes tésztává dagasztottam. A tésztát két részre osztottam, egyik felébe belekevertem a kakaóport és a tejet, majd robotgéppel összekevertem. A tálakat lefedtem egy konyharuhával és meleg helyen 40-45 percet kelesztettem. Kelesztés után a világos és a kakaós tésztát is rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam, kézzel párszor átgyúrtam, majd mindkét tésztagombócot két-két adagra osztottam...
Érdemes az általam oly sokszor emlegetett gumikesztyűs módszert alkalmazni, mert a tészta kissé lágy, tapad és ragad, de kesztyűben nagyon királyul lehet bánni vele.
A tésztagombócokat egyesével téglalap alaúra, kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam, óvatosan a nyújtófára csavartam és áttettem egy sütőpapírra...
Kinyújtottam az egyik kakaós gombócot is amit szintén sodrófára csavartam és a világos tésztalapra tettem...
Szélesebbik oldalától fogva felcsavartam..
Ugyan így jártam el a másik világos és kakaós gombóccal is. A két tésztarudat egymás mellé tettem..
..majd összecsavartam..
Egy 20x11-es szögltes formát kikentem olajjal és megszórtam rizsliszttel majd az összecsavart tésztarudat beletettem...
További 15 percet kelesztettem majd tetejét felvert tojással kentem le és 180 fokra előmelegítet sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő)
Hagytam picit hűlni, majd kivettem a formából és rácsra tettem a kalácsot.
Csak azután szeleteltem miután kihűlt..
Nagyon-nagyon eltalált tészta! Illatos, habkönnyű és nagyon finom! :)
Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészségmarket webshopban szerzem be!
A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika