Briós

 

Briós

Különböző módon elkészíthető, csavarva, fonva.. én cukros brióst és magokkal szórtat is készítettem. Ez most épp tejmentes!

Pontosan olyan mint a bolti :)

A kelt tészta mániám kiteljesedni látszik :) Ma rá kellett jönnöm, hogy imádok kelt tésztákat készíteni. Minden részét szeretem, összegyúrni, tölteni, formázni, tekerni, keleszteni, várni amíg megsül... és megenni :))

Ma briósra esett a választás, mert már a nemlétező púpom is tele van azzal, hogy amikor a srácoknak vásárolok pékségben, akkor minden szépet és jót látok, de sajnos nem ehetek belőle. Így ma megalkottam az egyik legfinomabb glutén- és tejmentes brióst, kétféle változatban, cukrosan és magokkal megszórva...

A tészta hozzávalói a következők:

- 175 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 175 gr Schär Mix B liszt
- egy csomag Dr. Oetker porélesztő
- 275-300 ml langyos víz
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
- 2 ek olaj

Kenéshez egy kisebb tojás, szóráshoz magkeverék.

Az alapanyagokból rugalmas, kissé ragadós tésztát gyúrtam, majd lisztezett kézzel kisebb gombócokat csipkedtem belőle és szilikon lapon vékony rudakat sodortam, amit félbevágtam és az alábbi technikával brióssá formáltam...

Összesen 7 db, 6 nagyobb és egy kicsi briós készült. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem.
Ilyen szépen megnőttek a fél óra alatt...

Tetejüket felvert tojással lekentem és visszatoltam még pár percre a sütőbe..

a pár perc leteltével még egyszer átkentem őket, majd a felét jó vastagon megszórtam cukorral, másik felét pedig vegyes magkeverékkel (lenmag, tökmag, szezámmag)..

A sütőt 190 fokra állítottam és visszatettem a briósokat sülni. Annyira de annyira finom lett, mindegyik! :)

Itt a cukros..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza