• 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Karácsonyfadísz házilag

 

Karácsonyfadísz házilag

bármennyire is hihetetlen, de gluténmentesen ☺️

Olyan rég ki szerettem volna próbálni ezt a receptet, de vagy épp időm vagy alapanyagom nem volt hozzá. Most mindkettő adott volt, így belevágtam. Már most az elején írom, hogy nem poénból írtam fent hogy gluténmentes, tényleg az! Szerintem számít hogy cölisként milyen alapanyaggal dolgozik az ember. Én azt veszem észre, időről időre egyre rosszabbul reagálok a gluténos dolgokra, tehát ha valamilyen gluténtartalmú alapanyag éri a bőrömet, az is totál kikészít ☹️ Nem tartok itthon búzalisztet, de még olyan keményítőt sem, amit búzát felhasználó üzemben csomagoltak, ezért úgy döntöttem, a hagyományos étkezési keményítő helyett tápióka keményítőt fogok használni, méghozzá gluténmenteset. Vásárlás előtt nézzétek meg a keményítő összetételét, mert ha kukoricakeményítőt vesztek, az életben nem fogtok hófehér karácsonyfa díszeket kapni száradás után. Az eredeti receptet itt találtam. 

Hozzávalók:

1 db pontos mérőszámokkal ellátott ml-re beosztott mérőpohár

Ezen felül:

- 100 ml szódabikarbóna (ez nálam pontosan 3 csomag Lucullus szódabikarbóna volt)
- 50 ml tápióka keményítő
- 75 ml víz

A szódabikarbónát, tápióka keményítőt és a vizet egy lábasba mértem és takarák lángon elkezdtem melegíteni. 

Egyet kevertem rajta és egyből kisimultak a pici csomók...

Párszor megkevertem majd egy-két perc után el is kezdett besűrűsödni a massza. Pici buborékok jelentek meg a felületén...

Ekkor már nehezebb volt keverni...

Lezártam a gázt, a masszát pedig egy folpack darabra kanalaztam és alaposa becsomagoltam. A konyhapulton hagytam hogy teljesen kihűljön.

A formázásról itt láthattok videót ☺️

A kihűlt masszát kicsomagoltam, szilikonlapon átgyúrtam...

 

kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam és különböző formákkal kiszaggattam...

A massza nyúlik, tapad de nem ragad sehova! Nem lesz olyan a kezetek tőle, olyasmi mint egy szilikon anyag, nagyon jó móka! ☺️

Ahhoz hogy fel tudjuk akasztani a fára, lyukat kell kialakítani a forma tetején, ezt én egy szívószállal tettem meg...

Tájkép csata után :)

A kiszaggatott formákat sütőpapírra tettem és egy teljes napot hagytam száradni. Másnap megfordítottam hogy a másik oldalukat is levegő érje és tudjanak száradni.

Egy nap után ilyen volt, itt még látszik hogy kissé opálos, szürke. Tapintásra nem lehet érezni hogy még nem száradt meg, csak a színén látszódott.

Két nap után már tökéletes volt ☺️

Ugye milyen szép? ♥️

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza