Zserbó

 

Zserbó

Nutri-free Mix per Dolci süteménylisztből készítettem, házi sárgabarack lekvárral töltöttem.

Az elmaradhatatlan karácsonyi zserbó... Egyszer már elkészítettem, akkor még kezdő zöldfülűként lövésem nem volt, hogy kell bánni egy gluténmentes lisztkeverékkel. Az elmúlt egy évben sokat tanultam és még fogok is ezután azt hiszem! A mai zserbóm a tökéletesre fejlesztett változat. Imádják itthon és én is :)

Az eredeti recept itt atalálható. Ugyan úgy készítettem, mint a korábbit, csak most más lisztből, így leírom újból...

A tészta hozzávalói:
- 1 csomag Dr Oetker porélesztő
- 1 dl laktózmentes tej
- 1 kk cukor
- 350 gr Nutri free Mix per Dolci gluténmentes süteményliszt (itt megvásárolható: Egészség Market)
- 150 gr vaj
- 120 gr porcukor
- 3 tojás sárgája
- pici só
- 1 kk sütőpor

A lisztet összekevertem a sütőporral, porcukorral, sóval, hozzáadtam a tojások sárgáját, a puha vajat, a langyos tejet és az élesztőt. Kézzel összegyúrtam és 20 percre hűtőbe tettem. Amíg pihent a tészta, összeállítottam a tölteléket....

Hozzávalók:
- házi sárgabarack lekvár
- 200 gr darált dió
- 150 g cukor


A cukrot összekeverem a dióval, nem osztottam 3 részre, csak úgy szemre adagoltam a tésztára. A 20 perc letelte után kivettem a tésztát, 4 egyenlő részre osztottam...

...majd egyesével kb. 3-4 mm vastagságú lapokra nyújtottam és a sodrófám segítségével a tepsibe emeltem...

Megkentem lekvárral...

majd megszórtam a cukros-diós keverékkel...

Jött a következő lap, megint a sodrófa segítségével...

..majd lekvár+ a cukrozott dió és ebből még egy réteg...

..és a negyedik lappal befedtem az egészet.

Tenyeremmel egyenletesen lenyomkodtam a tetejét majd megszúrkáltam, letakartam fóliával és hagytam pihenni fél órát. 180 fokra előmelegítettem a sütőt és légkeveréssel 35 perc alatt készre sütöttem. Miután kivettem, hideg helyre tettem és csak akkor vontam be a tetejét csokimázzal, miután már kicsit kihűlt.

Ehhez Dr Oetker ét tortabevonót használtam.

Este vágtam le a szélét, arról itt vannak a képek, de holnap ígérem frissítem a bejegyzést és hozom a szépen felszeletelt változatot is! Nem spóroltam sem a lekvárral, sem a diós töltelékkel! Nagyon-nagyon finom lett!!!

!!!UPDATE!!!

2015. december 23-án, majdnem napra pontosan 2 évvel később a fenti recept születésének évfordulóján újra sütöttem ezt a zserbót! (na jó, ennyi idő alatt többször is sütöttem, de most tejmentesen készítettem el. Liga vajat és rizstejet használtam)

Első réteg...

..második..

harmadik..

negyedik..

Megszúrkálva, letakarva, pihentetve fél órát..

Megsütöttem, kihűtöttem, bevontam csokimázzal és miután megdermedt, szeleteltem. :)

vissza