Vaníliás karika, pilóta keksz és csokis perec glutén-tej és tojásmentesen

 

Vaníliás karika, pilóta keksz és csokis perec glutén-tej és tojásmentesen

Boltban meglátni, itthon megsütni!

Hatalmas kedvencem volt régen a vaníliás karika és a pilóta keksz, hagyományos gluténmentes lisztből többször sütöttem már, de Szafis alapanyagokból még sosem. Gondoltam a világos tésztás pöfeteg kekszem (és csigakeksz) receptje épp tökéletes lesz hozzá. Én önmagában nem fogyasztom a vaníliás zabpudingot (és egyik zabpudingot sem) mert kevésbé tolerálja a pocakom, de ilyen kevés mennyiségben nincs gondom vele. 

Egy puhább, omlós tészta lett a végeredmény, étcsokival egyenesen
B R U T Á L I S!

Lejjebb görgetve megtalálod pilóta keksz és csokis perec formában készítve.

Hozzávalók:

- 60 g víz
- 20 g frissen facsart citromlé
- 20 g kókuszolaj
- 2 g szódabikarbóna
- csipet só
- 35 g por eritrit (ha valaki édesebben szereti, akár 40 grammot is tehet bele)
- 1 citrom reszelt héja

- 1 tk vanília kivonat
- 150 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 30 g Szafi Free vaníliás zabpudingpor

A csokibevonathoz 70% kakaótartalmú étcsokit használtam amit mindig a Lidl-ben szoktam venni. Nagyon jó minőségű csoki, krémes, nagyon finom. Ezt olvasztottam meg pici kókuszolaj kíséretében.

A tésztához a vizet, citromlevet és a kókuszolajat kimértem, alaposan összekevertem. Hozzáadtam a többi alapanyagot is. Összegyúrtam a tésztát és 15 percre hűtőbe tettem majd rostcsökkentett liszttel szórt szilikon lapra borítottam, ezen párszor átgyúrtam a tésztát és kb. 6-7 mm vékonyra nyújtottam. Egy 6 cm átmérőjű, lyukas közepű formával kiszaggattam, sütőpapíros tepsibe tettem és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 17 percet sütöttem. Így szép világos maradt. :)

Sütés után rácsra tettem a kekszeket és hagytam kihűlni. Közben megolvasztottam a csokit és a karikák alját óvatosan belemártottam.

Tényleg nagyon finom lett, imádom! :)

Pilóta keksz

Hozzávalók a világos tésztához:

- 60 g víz
- 20 g frissen facsart citromlé
- 20 g kókuszolaj
- 2 g szódabikarbóna
- csipet só
- 35 g por eritrit (ha valaki édesebben szereti, akár 40 grammot is tehet bele)
- 1 citrom reszelt héja

- 1 tk vanília kivonat
- 150 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 30 g Szafi Free vaníliás zabpudingpor

Hozzávalók a kakaós tésztához:

- 60 g víz
- 20 g frissen facsart citromlé
- 20 g kókuszolaj
- 2 g szódabikarbóna
- 20 g kakaópor
- csipet só
- 35 g por eritrit
- 120 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 30 g Szafi Free vaníliás zabpudingpor

Mindkét tésztát összegyúrtam és kb. 15 percre hűtőbe tettem. Nem kell megijedni, nagyon kemény, szinte porhanyós lesz a tészta, de semmiképp se adj hozzá folyadékot, pár perc formázás, gyúrás után nagyon könnyen alakítható, nyújtható majd. 

Miután elérte megfelelő állagát, kb. 5 mm vékonyra nyújtottam és szilikon nyomdával formáztam. Sütőpapíros tepsiben 165-170 fokos sütőben kb. 15 percet sütöttem.

A csokikrémhez 80 g kókuszkrémet (Cocomas), 15 g kakaóport és 30 g poreritritet jó alaposan összekevertem, pár percre hűtőbe tettem majd ezzel töltöttem meg a kekszeket. 

Csokis perec

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza