Teknőc süti rizslisztből

 

Teknőc süti rizslisztből

Glutén-és tejmentesen

Annyira de annyira sokoldalú a rizslisztes keksz receptem, hogy állatira örülök neki! :)
(van aki nem, de ez nem sok vizet zavar)

Egy újabb finomságot készítettem ma szintén rizslisztből, a következőképp...

 

Hozzávalók:

- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Mester Család)
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília kikapart magja, esetleg vanília kivonat)
- 1 citrom reszelt héja 

Összegyúrás után a tészta egyik felébe 1 púpos ek kakaópor és 2 ek hideg víz.

Kérlek szépen, mielőtt nekiltász a sütésnek, olvasd el az alábbiakat illetve nézd meg a videót!

Több visszajelzést is kaptam a rizsliszttel készült linzerről, nagyon nagyon sokan elkészítettétek, hihetetlen mennyiségű fotót kaptam és mindannyian meg voltatok vele elégedve. De sajnos volt akinek nem sikerült. :( Mivel nem tudok mindenkinek személyesen segíteni, így készítettem egy videót, abban látható hogy viselkedik a tészta. Durván 1 perc alatt összeáll gyúráskor!

De ami fontos!!!
- nem kell plusz margarint hozzáadni
- nem kell plusz rizslisztet hozzátenni
- nem kell több tojás hozzá

A recept úgy jó ahogy van, tehát sem több folyadék, sem több szárazanyag nem kell hozzá! A hűtőből kivett tésztát két részre lehet osztani, mert kisebb mennyiséggel könnyebb dolgozni, én is így tettem, látszik a videóban is. Ahogy az is hogy átgyúráskor akkor tettem csak rizslisztet a tésza alá amikor az már teljesen felvette. Tehát a tészta nyújtható, nyomdázható, formázható! Remélem az alábbi videó segítség lesz mindenkinek! :)

Természetesen a repcetben található teknőc sütihez nem kell kinyújtani a tésztát, lejjebb mutatom fázisfotókkal hogy is készül pontosan ez a cukiság! :)

A lisztet, cukrot, tojást, szódabikarbónát, reszelt citromhéjat egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem és kézzel összegyúrtam. A tésztát két részre osztottam, az egyikhez hozzáadtam a kakaóport és a vizet, majd alaposan összegyúrtam. Csak a kakaós tésztát tettem kb. 10 percre hűtőbe, a világos tésztával egyből tovább dolgoztam. Pici, kb. 1-1,5 centi átmérőjű gombócokat formáztam belőle, mire ez elkészült, ki is vettem a kakaós tésztát a hűtőből, amiből kb. diónyi adagokat csíptem és gombóccá formáztam. A világos kis gombócokból 5 darabot egymás mellé tettem..

..majd a kakaós tésztát fogvájóval becsíkoztam...

...és kocka alakban is megformáztam...

A bekockázott kakaós tésztát 4 db világos gombócra tettem..

..majd az 5. világos tésztagombócot az elejéhez raktam, mintha az lenne a teknős feje :)

Pici kakaós tésztából szempárt is készítettem neki :)

A teknős hadserem szemtelen és szemes tagjai így néztek ki :)

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem

Annyira cukik :)

A tappancsok :)

Profilból :)

(az ötletet az instagramon láttam egy külföldi oldal profilján)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza