Szilvás-pudingos töltött pite Hadarik Rita mézes keksz lisztből

 

Szilvás-pudingos töltött pite Hadarik Rita mézes keksz lisztből

Glutén- és tejmentes

Volt egy nagy tálra való érett szilvám, nem kevés mennyiséget elfogyasztottunk belőle de gondoltam valami sütit is kellene sütni belőle. Így szültetett meg ez a szilvás-pudingos töltött szívecse! ♥️

 

Hozzávalók 7 db kb.10 cm átmérőjű töltött szívhez:

150 g Hadarik Rita gluténmentes mézes keksz lisztkeverék
- 60 g porcukor
- 60 g Liga margarin
- 1 db M-es méretű tojás

 

Nyújtáshoz:

- rizsliszt 

Töltelék:

- kb. 180-200 g szilva (mosva, felezve, magozva)
- 1-2 tk cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- csipet őrölt szegfűszeg
- 25 ml víz
- 1 csapott ek Dr.Oetker vanília puding

Elsőként a tésztát állítottam össze. Ehhez a lisztet, porcukrot egy tálba mértem, hozzáadtam a kockákra vágott Liga margarint, elmorzsoltam. A tojást egy kisebb tálba ütöttem, villával felvertem és kb. 2 evőkanálnyit kivettem belőle, félretettem, a maradékot pedig a tésztához öntöttem és kézzel összegyúrtam. Az összeállított tésztát hűtőbe tettem és egy órát pihentettem.

Közben elkészítettem a tölteléket. A szilvát megmostam, elfeleztem, magját kivettem és kisebb kockákra vágtam. Egy kisebb edénybe tettem, hozzáadtam a cukrot, fahéjat és szegfüszeget, majd takarék lángon sűrűre főztem. Közben a vízben elkevertem a pudingport és puhára főtt szilvához öntöttem. Pár percig takarék lángon főztem majd kihűtöttem. 

A hűtőből kivett tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel átgyúrtam és kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam. (a formázáshoz egy derelye/raviili készítőt használtam, de persze mindenki olyan verzióban készíti, ahogy neki megfelel) A kinyújtott tésztát négyzetekre vágtam és egy-egy lapot a ravioli forma alsó felére fektettem, majd a kihűtött szilvás-pudingos töltelékből egy kanállat a közepébe tettem...

Egy másik tészta lappal befedtem és összecsuktam a ravioli formát..

A megformázott szívecskéket sütőpapíros tepsibe tettem..

...a maradék felvert tojással lekentem és 160 fokra állított sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő sütőfüggő)

Annyira illatos, a töltelék pedig nagyon finom és krémes ☺️

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza