Szedres pohárkrém csokis-kakaós kekszmorzsával

 

Szedres pohárkrém csokis-kakaós kekszmorzsával

Alapját Hadarik Rita csokis-kakaós keksz lisztkeveréke adja. Gluténmentes, tejmentes, szójamentes, kukoricamentes.

Anyukám kertjében csodaszép és nagyon finom fekete szeder terem. Kaptam is egy szép nagy adagot, egy részéből fagyit készítettem, bár szerintem önmagában is nagyon finom, de gondoltam kellene még valami egyszerű és nagyszerű nyári édesség, amit nem utolsó sorban gyorsan el lehet készíteni. Így született meg ez a pohárkrém.

Hadarik Rita csokis-kakaós keksz lisztkeverékéből készült kekszet használtam alapnak, nagyjából 20 perc alatt elkészítettem és szerintem hirtelen fellépő édességhiány esetén is kiváló, de váratlan vendégeknek is egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. Ebből a lisztből készült végeredmény szerintem azért is klassz, mert ha már unalmas a megszokott keksz akkor többféle módon is variáhatjuk, például ilyen szuper pohárkrém is készíthető belőle! :)

 

 

Hozzávalók a kekeszhez

- 1 csomag Hadarik Rita csokis-kakaós keksz lisztkeverék (itt megvásárolható)
- 135 g Liga margarin

- 100 g porcukor
- 1 db M-es méretű tojás

A pohárkrémhez:

- a megsült és kihűtött keksz nagyobb darabokra törve
- 2 doboz Joya tejmentes kókuszjoghurt
- 2 marák nagyszemű fekete szeder
- pár csepp citromlé
- 1 citrom reszelt héja

A csokis lisztkeveréket egy tálba öntöttem, hozzáadtam a porcukrot majd a felkockázott vajat is, amit gyors mozdulatokkal a porcukros liszttel elmorzsoltam. A tojást egy kisebb tálban lazán felvertem és a lisztes vajas keverékhez öntöttem majd kézzel alaposan összegyúrtam. Gyúrás után a tésztát 10 percig pihentettem. 

Ez idő alatt a sütőt 170 fokra előmelegítettem, egy nagyméretű tepsit kibéleltem sütőpapírral és a 10 perces pihi után a kakaós tésztából enyhén vizes kézzel nagyobb gombócokat csíptem, majd tenyeremmel ellapítottam a sütőpapíros tepsiben és 170 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 12 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő eltérő lehet)

Amíg sült a keksz, elkészítettem a szedres öntetet. A szedret megmostam, egy kisebb edénybe tettem, meglocsoltam a citromlével, hozzáadtam a reszelt citromhéjat és pár perc alatt összefőztem. Nem teljesen pépesre, hagytam nagyobb szeder darabokat is benne. A kihűlt kekszet nagyobb darabokra tördeltem és egy pohárban elkezdtem a rétegezést. Alulra került keksz...

...majd néhány kanál kókuszjoghurt..

..erre jött a szedres öntet és újból keksz..

Addig folytattam a rétegezést, amíg a pohár teljesen tele nem lett. Tetejére még egy kis frissen reszelt citromhéjat szórtam...

Egyszerű és nagyon finom! Lehűtve igazi nyári édesség!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza