Szafi Free teknős süti

 

Szafi Free teknős süti

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán

Imádom ezt a tésztát, hihetetlen jó kombináció! Nagyon finom és sokféleképpen variálható! A pöfeteg keksznél használtam elsőként, de ebből készült a süni süti is! Akik követik a blogot azok biztosan találkoztak már ezzel a formával, hisz évekkel ezelőtt teljesen más alapanyagból  már megsütöttem, most viszont -mivel már csak és kizárólag Szafis alapanyagokat használok/fogyasztok- elkészítettem glutén-tej- és tojásmentes változatban is! 
A recept pofon egyszerű, két adagot gyúrtam be (gyúrtam?? mondjuk ez túlzás, mert igazából csak össze kell keverni az alapanyagokat és kész is), egy világos és kakaós tésztát.
Hozzávalók a világos tésztához:
- 60 g víz
- 20 g fehérbor ecet/almaecet/frissen facsart citromlé
- csipet szódabikarbóna
- csipet só
- 30 g eritrit
- fél citrom reszelt héja
- 1 kk vanília kivonat 
- 110 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 20 g Szafi Free vaníliás zabpudingpor

Hozzávalók a kakaós tésztához:

- 75 g víz
- 20 g fehérbor ecet/almaecet/frissen facsart citromlé
- csipet szódabikarbóna
- csipet só
- 35 g eritrit
- fél citrom reszelt héja
- 1 kk vanília kivonat 
- 15 g holland kakaópor
- 110 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 20 g Szafi Free vaníliás zabpudingpor

A vizet, fehérbor ecetet kimértem, összekevertem, hozzáadtam a többi alapanyagot is. Ez egy elég ragacsos tészta, így én a jól bevált gumikesztyűs módszert használtam. Ugyan így jártam el a kakaós tésztával is. Kb. 5 percet pihentettem mindkettőt, majd a világos tésztából pici, kb. 1 cm átmérőjű gombócokat formáztam egy teknőchöz 5 kis gombócot használtam fel (4 kell a lábához 1 db pedig a feje lesz).

A kakaós tésztából kisebb diónyi adagot csíptem, gombóccá formáztam, kissé kilapítottam és egy bonbon mártóvillával (ami helyett tökéletes a fogvájó is) becsíkoztam, berácsoztam a képen látható módón...

A kakaós tésztát a 4 kisebb gombócra tettem, óvatosan rányomtam, majd az ötödik kis gombócból elkészítettem a teki fejét. :) 

Végül a kakaós tésztából nagyon piciket, szinte gombostűhegynyi adagokat csíptem, abból készítettem el a teknősök szemét. :)

160 fokra előmelegített sütőben alsó-felső funkción kb. 20 percet sütöttem.

TIPP! Aki szeretné, vékonyan lekenheti sütés előtt sárgabarack lekvárral, így nem ennyire kis sápadtarcú mint az enyém. :)

Alapanyagok, hozzávalók a Diétás Termékek Webshopból! 

vissza