Szafi Free pudinggolyó glutén- és tejmentesen

 

Szafi Free pudinggolyó glutén- és tejmentesen

Ez annyira nagyon finom lett, hogy mindenkinek muszáj elkészítenie!

A kelt tészták után talán a kókuszos sütiket szeretem a legjobban! A kókuszkockába konkrétan bele tudnék fulladni, bár ez a pudinggolyó lehet hogy még a kockával is felveszi a harcot! Rengetegszer sütöttem már korábban, mindenki aki evett belőle, odáig volt érte.

Ma beugrott, hogy van nekem régről egy ilyen szuper receptem, így ezt  alakítottam át Szafis verzióra! Szóval ez nem az a kamu cucc, amihez nem kell keksz! Ehhez kell és nem is akármilyen! Abszolút vegán, semmilyen tejterméket nem tartalmaz, nem érezni a hajdina ízt, brutál kókuszos és vaníliás is egyben! Aki szereti a kakaós dolgokat, annak tuti befutó lesz a kakaóporba mártott verzió, én viszont teljesen rácuppantam a kókuszosra! 


A lenti mennyiségből nekem 22 db átlagosan 29-30 grammos golyóim lettek!  A kekszhez ezt a receptet vettem alapul.

A keksz hozzávalói:

- 120 g Szafi Free hajdinás piskóta lisztkeverék
- 25 g Szafi Reform eritrit
- csipet só
- 1 citrom héja
- 15 g frissen facsart citromlé

- 30 g folyékony kókuszolaj
- 40 g langyos víz
- 5 ml vaníliakivonat vagy aroma

A puding hozzávalói:

- 50 g Szafi Free vaníliás zabpuding
- 40 g Szafi Reform eritrit
- 400 ml Joya kókusztej
- 45 g kókuszreszelék

Forgatáshoz:

- kakaópor
- kókuszreszelék

Elsőként a pudingot készítettem el. Ehhez a vaníliás zabpudingot, az eritritet és a kókusztejet kimértem, kézi habverővel csomómentesre kevertem majd közepes lángos folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem. A legvégén adtam hozzá a kókuszreszeléket, összekevertem és kihűtöttem.

(szerintem az egész sütikészítésében ez a leghosszabb folyamat, ami amúgy egyáltalán nem nevezhető hosszúnak, aki főzött már ilyen zabpudingot, úgy is tudja, igazából csak a szemléltetés miatt írtam le, hogy minden más az elkészítés során kevesebb időt fog igénybe venni.)

Amíg hűlt a puding, elkészítettem a kekszet. Ez megint egy tök egyszerű folyamat, kimértem a folyékony hozzávalókat, hozzáadtam a szárazanyagot és összekevertem a tésztát. Nagyon szép fényes, lágy masszát kaptam. Addig pihentettem amíg a sütő bemelegedett, illetve amíg a tepsit kibéleltem sütőpapírral. Ez kb. 5-6 percet vett igénybe. Ekkor még elég lágy a tészta, de nem baj, mert nem kell hozzá nyújtófa, csak simán kézzel a sütőpapíron elegyengettem. Nem mutat túl sokat ez a fotó, csak azért töltöm fel ide, hogy lássátok milyen a nyers tészta. Nem kell formázhatni, nyújtani, szaggatni, hisz a végén úgy is darabokra kell törni.

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 13-15 perc alatt megsütöttem. Mondom, nem egy mutatós darab, de nem is szépségversenyre készül, hisz darabokra kell törni...

Még melegen (de nem forrón) darabokra törtem. A kihűlt kókuszos pudingot ráöntöttem és kézzel összemarcangoltam az egészet! Amíg rendet vágtam magam körül (ami kb. 3 perc volt) addig a masszát hűtőbe tettem. Egy kis tálba tettem kókuszreszeléket, egy másikba kakaóport, egy harmadikba pedig sima hideg vizet, ez a formázáshoz kell.

A masszából kisebb diónyi adagokat csíptem, gombóccá formáztam és meghempergettem a kókuszreszelékben, néhányat pedig kakaóporban. 

Nem tudom elmondani hogy mennyire finom!!! 
 Ezt mindenki készítse el egyszer, tuti szerelem lesz első kóstolásra! Szerintem amúgy tök jó móka akár gyerkőcöt is bevonni a dologba, a gombócozás, forgatás szerintem szuper közös konyhai program lehet! 

(ja és ami még szerintem fontos, hogy aki a hajdina íze miatt nem használja ezt a lisztet vagy nem süti a fenti keksz alapot, az is készítse el, mert ebben aztán egy gramm hajdinát sem lehet érezni!)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza