Szafi Free almás pite golyó

 

Szafi Free almás pite golyó

Glutén-tej- és tojásmentesen

Nemrég készítettem egy brutál finom Szafi Free pudinggolyót, aminek mintájára megalkottam ezt az almás változatot. Van már ilyen recept a blogomon, de az nem mondható épp alakbarátnak, így ideje volt ebben a formában is letesztelni! Azt kell hogy mondjam, egyre jobban tetszik ez a hajdinás piskóta liszt. Korábban nem igazán voltam oda érte, de azt hiszem az ilyen plusz ízvilággal, mint puding, alma, lekvár stb.. megszerettem! 

A keksz hozzávalói:

- 120 g Szafi Free hajdinás piskóta lisztkeverék 
- 25 g Szafi Reform eritrit
- csipet só
- 1 citrom héja
- 15 g frissen facsart citromlé

- 30 g folyékony kókuszolaj 
- 40 g langyos víz
- 5 ml vaníliakivonat vagy aroma

Az almás "rész" hozzávalói: 

- 3 nagyobb alma (pucolva reszelve nekem 340 gramm volt és Idared almát használtam)
- 140 g a fenti kekszből
- 40 g eritrit
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk vanília kivonat vagy aroma 

Forgatáshoz 40 g kekszmorzsa

Elsőként az almás részt készítettem el. Ehhez az almát megpucoltam és nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a reszelt citromhéjat és annak levét plusz a fahéjat és az eritritet, majd az egészet összekevertem és takarék lángon kb. 10 perc alatt megpároltam, kihűtöttem.

Amíg hűlt az alma, elkészítettem a kekszet. Ez egy nagyon egyszerű folyamat, kimértem a folyékony hozzávalókat, hozzáadtam a szárazanyagot és összekevertem a tésztát. Nagyon szép fényes, lágy masszát kaptam. Addig pihentettem amíg a sütő bemelegedett, illetve amíg a tepsit kibéleltem sütőpapírral. Ez kb. 5-6 percet vett igénybe. Ekkor még elég lágy a tészta, de nem baj, mert nem kell hozzá nyújtófa, csak simán kézzel a sütőpapíron elegyengettem. Nem mutat túl sokat ez a fotó, csak azért töltöm fel ide, hogy lássátok milyen a nyers tészta. Nem kell formázhatni, nyújtani, szaggatni, hisz a végén úgy is darabokra kell törni.

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 13-15 perc alatt megsütöttem. Miután kivettem a sütőből, még nagyon puha volt, de nem kell megijedni, mert pár perc után masszívabb állagot vesz fel!

A kihűlt almatöltelék levét kinyomkodtam, a reszelt almát egy tálba tettem.

A kekszet még melegen (de nem forrón) darabokra törtem, de úgy hogy a tészta széleit ami már jó ropogós volt azt félre tettem kekszmorzsának. Összesen 140 gramm keksz ment a reszelt almához. Kezemmel összegyurmáztam az egészet.. 
(így nézett ki, csak azért teszem ide a nem túl dekoratív fotót, hogy lássátok, milyennek kell lennie)

 Közben a maradék tésztát aprítógépben (de kávédaráló is jó hozzá) ledaráltam.
Ez idő alatt a keksz szépen megszívta magát és jól formázható lett. 14 darab, bolti Raffaello mérettől talán egy picivel nagyobb gombócokat formáztam amiket kekszmorzsában meghempergettem.

Amúgy ilyen a morzsa, nagyon jó állagú, pergős, száraz, de nem rossz értelemben!

Íme a kész gombócok! baromi finom lett!!!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza