Svéd mandulatorta

 

Svéd mandulatorta

Őrölt mandulából készül az alaptészta, én ezt a mandulatortát tejmentesen készítette.

Életem első tejmentes édessége...

Néhány hónapja a Lidl-ben vásároltam svéd mandulatortát, nagyon-nagyon finom volt, már akkor gondoltam, hogy ezt nekem egyszer meg kell sütnöm. Az eredeti recept itt található.

Glutén-és tejmentes verzióban, dupla adaggal, 26 cm-es csatos tortaformában pedig így néz ki...

Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojás fehérje
- 130 gr cukor
- 220 gr darált mandula

A krémhez:

- 4 tojás sárgája
- 2 dl Joya mandulás rizstej
- 2 ek étkezési keményítő
- 60 gr cukor
- 2 rúd vanília
- 160 gr Liga
- 80 gr szeletelt mandula a tetejére

A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá vertem, óvatosan hozzáforgattam a darált mandulát és jól összekevertem. Sütőpapírral kibéleltem a 26 centis csatos tortaformámat és a mandulás tésztát beleöntöttem. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem...

..hagytam kihűlni, majd két lapra vágtam..

A krémhez a tojások sárgáját a keményítővel, a cukorral és a vanília rúd magjával simára kevertem, hozzáöntöttem a mandulatejet és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főztem. A végén hozzáadtam a kockákra vágott vajat és hagytam kihűlni.

A krém felével a tortalapot lekentem..

rátettem a lap másik felét és körbekentem a maradék vaníliás krémmel. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítottam, majd megszórtam vele a tortát...

Ultra brutálisan finom!!!! Pontosan olyan íze van, mint amit korábban készen vásároltam. Soha többé nem veszek, megsütöm :) Semmi jele annak, hogy nem valódi tejjel készült! :)

vissza