Sütés nélküli rumos-kókuszos sport szelet glutén- és tejmentesen

 

Sütés nélküli rumos-kókuszos sport szelet glutén- és tejmentesen

Szafi alapanyagokból!

Már az elején mondom, a lent található hozzávalók kimérésébe bele se kezdjetek! Nem azért mert pocsék a recept, hanem mert annyira qrva finom lett (és bocsánat a kifejezésért), hogy ebből simán dupla vagy akár tripla adagot készítsetek!   Az alap ötlet innen származik.

A kakaós tészta nem saját ötlet, Szafi oldalán található Sport szelet receptjét használtam, majd miután vállon veregettem magam, hogy milyen marha finomat készítettem sütés nélkül, rájöttem, hogy mégis csak van egy hasonló recept Szafinál, méghozzá tekercs formában készítve. Na de mindegy, gondoltam akkor is megosztom veletek, mert tényleg finom lett és szerintem nagyon egyszerű elkészíteni.

A tészta vagy inkább mondanám úgy, hogy az alsó kakaós réteg így készült:

- 90 g víz
- 30 g Szafi Reform kókuszolaj
- csipet só
- 100 g Szafi Reform süteményliszt

- 30 g őrölt, pirított dió
- 20 g Szafi Reform gluténmentes csokipudingpor
- fél kk. őrölt fahéj
- 1 tk rumaroma
- 1 tk vanília kivonat

A kókuszréteg hozzávalói:

- 100 ml kókusztej
- 25 g Szafi Free zabdara
- 35 g kókuszzsír
- 40 g eritrit 
- csipet só
- 50 g kókuszreszelék 

Elsőként a kakaós réteget állítottam össze. Ehhez a sütilisztet, darált diót, csokipudingot, fahéjat, vanília és rumaromát, valamint a sót egy tálba kimértem. Egy kisebb edényben felforraltam a vizet a kókuszzsírral és a sóval, majd ezt a keveréket a száraz hozzávalókra öntöttem. Alaposan összekevertem és félretettem.

A kókuszos részhez a tejet a kókuszzsírral, eritrittel és a sóval feltettem főni, belekevertem a zabdarát és pár perc alatt közepesen sűrűre főztem. Végül hozzáadtam a kókuszreszeléket is, összekevertem, hagytam picit kihűlni.

Közben egy 18x12 centis kerámia formát (de bármilyen formában készíthetitek) kibéleltem folpackkal és a kakaós masszát kanállal belesimítottam. 

Erre került a kókuszos töltelék..

Majd itt jön a neheze.. hűtőbe kell tenni és türelmesen ki kell várni, hogy megszilárduljon a massza!  Nem olyan egyszerű folyamat ám ez!  De megérni várni, higgyétek el! Nálam cirka 45 percet töltött hűvösön ez a süti, de bevallom, hogy az utolsó 5 percben bevágtam a fagyóba, hogy minél előbb tudjam már kóstolni és fotózni. 

Olyan ennivaló, nem? Igen jó lett!
Rum, kókusz, kakaós tészta...nagyon ott van!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika. 

vissza