Sacher szelet Szafi Free és Szafi Reform alapanyagokból

 

Sacher szelet Szafi Free és Szafi Reform alapanyagokból

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szénhidrátcsökkentett, hozzáadott cukor nélkül.

Sacher torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb édessége, igazából egy csokoládétorta, ami két réteg sűrű, nem túl édes csokis piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát csokoládébevonat borítja. Én nem hogy a hagyományosat, de még menteset sem sütöttem soha! Valahogy nálam ez eddig kimaradt na de most pótoltam! Ha nekilátnátok, semmiképp se süssetek hozzá normál piskótát, mert ez teljesen más tészta, egy masszív cucc, aminek van tartása. Szafi nemrég megosztotta az Insta oldalán  egy változatot, amit a legújabb, csökkentett szénhidrát-tartalmú Free muffin/piskóta lisztből sütött. Nekem nem volt itthon ilyen lisztem de azt tudom, hogy egy másik recept szerint készítve hasonló állagot lehet elérni tojás NÉLKÜL! Még valamikor januárban (2019) sütöttem magamnak szülinapomra egy tortát, akkor használtam ezt a receptet, csak akkor sima világos piskótát készítettem két liszt keverékéből. Most is EZT a receptet vettem alapul, csak kiegészítettem kakaóporral és picit több vízzel.

Hozzávalók:

- 260 g víz
- 30 g frissen facsart citromlé
- 1 citrom reszelt héja (ez akár el is hagyható)
- 1 tk vanília kivonat
- 50 g kristályos eritrit
- 30 g holland kakaópor
- 120 g Szafi Free hajdinás piskóta lisztkeverék
- 130 g Szafi Reform süteményliszt 

Töltelék:

- sárgabarack lekvár

Tetejére máz:

- 65 ml Kara kókuszkrém
- 3-4 kocka gluténmentes, tejmentes, cukormentes étcsoki
- 1 ek holland kakaópor
- pici víz

Az alapanyagokat a Diétás Termékek Webshopban szerzem be!

A hozzávalókat a fenti sorrendben egy keverőtálba mértem és kézi habverővel gyors mozdulatokkal csomómentesre kevertem. A masszát egy 23x15 cm méretű tepsibe öntöttem, amit előzőleg kibéleltem sütőpapírral. Anélkül is elkészíthető, csak szerintem akkor érdemes kifújni a tepsi olajspray-vel. Ilyen volt a nyers tészta..

180 fokra előmelegített sütőben pontosan 37 percet sütöttem (alsó-felső sütési funkción).

Kivettem a sütőből, rácsra tettem, óvatosan lehúztam a tésztáról a sütőpapírt és hagytam teljesen kihűlni. Miután kihűlt, a tészta széleit levágtam, a téglalap alakú tésztát középen félbevágtam és megtöltöttem sárgabarack lekvárral. 

Tetejét bevontam a mázzal, amihez a hozzávalókat csak simán mikróban összemelegítettem és a tészta tetejére öntöttem. Ránagyítva úgy tűnhet, hogy esetleg nyers a tészta de NEM! Egyszerűen csak úgy megpakoltam lekvárral, hogy ezt a hatást kelti! Tökéletes lett, higgyétek el! 

Valamikor réges-rég gyerekkoromban ettem talán utoljára ilyen sütit, de már az első falat egyből visszahozta az emlékeket! Lehetetlen belőle megenni 5-6 kockát mert iszonyú laktató, nagyon-nagyon finom! Biztos vagyok benne, hogy sokszor elkészítem még!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza