Pudingos keksz Szafi Free és Szafi Reform alapanyagokból

 

Pudingos keksz Szafi Free és Szafi Reform alapanyagokból

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes

Ez a "házasságreceptek" királya, azt hiszem simán mondhatom. Aki keksz imádó, mindenképp próbálja ki! Volt egy kiindulási alapom, EZ a mogyorós csokis keksz recept. Aztán volt egy másik, a paleo pudingos keksz, ami megtalálható Szafi blogján is. Na én ezt a kettőt hoztam össze egy harmadik verzióban. Remélem, hogy még tudjátok követni? :) 

Mindenképp szerettem volna tojás nélkül elkészíteni, nem azért mert gondom van a tojással, hanem egyszerűen csak érdekelt a dolog, hogy vajon működne-e? Hát működik és marha jóóó lett!!!

Kétféle verziót készítettem, a tészta mindkettőnél ugyan az.

Tészta hozzávalói:

- 70 g Szafi Reform csokoládé ízű pudingpor
- 1 g só
- 50 g Szafi Free hajdinás palacsinta liszt
- 50 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett palacsinta liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 30 g Cocomas
- 20 g kókuszzsír
- 60 g víz

A 2. verzióhoz pirított, durvára darált mandula vagy mogyoró. (én héjasat használtam)

Elkészítettem már narancsos-vaníliás pudinggal is, lejjebb görgetve megtaláljátok.

A liszteket, pudingport, reszelt citromhéjat és a sót kimértem, hozzáadtam a kókuszzsírt és a kókuszkrémet, majd az egészet kézzel elmorzsoltam. Ilyen volt az állaga, úgy képzeljétek el, mintha egy linzertésztát készítenétek...

Ezután hozzáöntöttem a folyadékot (vizet) és az egészet kézzel pár pillanat alatt összegyúrtam. Ilyen szép fényes volt a tészta.

Nem pihentettem semmit. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral a tésztából pedig vizes kézzel gombócokat csíptem. A fenti adagból összesen 14 db gombócom lett, ebből 6 darabot formáztam csak simán villával, pudingos kekszként, a maradékot pedig egy kicsit extrább változatban. :)

A sima villával formázott így készült. 165 fokra előmelegített sütőben 23 percet sütöttem. Amikor kivettem még picit puha volt, de kb. 10 perc múlva már masszívabb a tészta, nem kemény, nem is ropog, szerintem pont olyan mint amilyennek lennie kell és nagyon nagyon finom!!!

A 2. változat kívül roppanós, belül viszont nagyon puha, szinte krémes. Én extraként megtöltöttem egy kis vegán csokikrémmel, amit a Szafi Free zsírszegény kakaós csiga receptből kölcsönöztem. 

Na de először a formázás. A gombócokat vízbe mártottam majd darált mandulába és mogyoróba forgattam. 

(ez a kép kicsit csalós, nem ilyen nagyok a gombócok, csak közelről fotóztam)

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és vizes kézzel ellapítottam, majd a közepébe ujjammal pici lyukat formáztam...

Szintén 165 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25 percet sütöttem.
(a sütési idő eltérő lehet)

Amíg készült a keksz, elkészítettem a csokikrémet. Nagyon-nagyon szeretem mert tök finom és selymesen krémes.

11 g Szafi Reform kakaóport, 16 g por eritritet és 20 g vizet csomómentesre kevertem, csillagcsöves nyomózsákba töltöttem. A kisült kekszek közepébe töltöttem. B R U T Á L I S A N finom lett!!!!

Belül :)

A fenti arányokkal elkészítettem narancsos-vaníliás pudinggal is, úgy is isteni!

Elkészítettem nyomdázható változatban is. Kb. 10 grammal több kókuszkrém és 10 grammal több kókuszzsír ment bele.A tésztát bambuszrostliszttel megszórt nyújtólapon nyújtottam és formáztam. 

A gyönyörű egyedi kiszúrót köszönöm a Sajátsüti csapatának! :)

 A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika. 

vissza