Pudinggolyó glutén- és tejmentesen

 

Pudinggolyó glutén- és tejmentesen

Saját készítésű háztartási kekszből :)

Nagyon szeretem Pihe oldalát :) Nagy rajongója vagyok, már sok dolgot elkészítetem a blogjáról, természetesen mentes verzióban. Most épp a pudinggolyóra esett a választás. Ehhez a finomsághoz háztartási keksz szükséges, de mivel egy gluténérzékenynek nem olyan egyszerű dolog ezt beszerezni, így hát megsütöttem :) Méghozzá a korábban készített rizslisztes verziót és mondhatom hogy nagyon-nagyon finom lett. HahoPihe oldalán az eredeti recept itt található!

Én elsőként a háztartási kekszet készítettem el. Ennek receptje egy korábbi blogbejegyzésemben, itt található, de leírom még egyszer, hogy egyben meglegyen :)


Hozzávalók:

- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Mester Család)
- 1 kk útifűmaghéj
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor 

A pudinggolyóhoz:

- a fenti kekszből 200 gramm
- 5 ek cukor
- 1 csomag Dr.Oetker vaníliás pudingpor 
- 400 ml Joya mandulás rizstej
- 50 gr kókuszreszelék

Forgatáshoz:

- kókuszreszelék
- holland kakaópor 

A lisztet, útifüvet, cukrot, tojást, szódabikarbónát egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem és kézzel összegyúrtam majd negyed órára hűtőbe tettem. Negyed óra leteltével a tésztát enyhén rizslisztezett nyújtólapon kézzel párszor átgyúrtam..

...majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval háztartási keksz formákat vágtam.. 

(persze lehet egy lapban is hagyni, vagy nagyobb. egyenetlen felületre vagdosni, hisz sütés után úgy is össze kell majd morzsolni..

Sütőpapíros tepsibe rakosgattam..

...180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem..

Egyébként a fel nem használt kekszet simán lehet tárolni üvegben és máskor csak elő kell kapni és felhasználni egy újabb kekszes finomsághoz :)

Amíg sült a keksz, elkészítettem a pudingot. Ehhez a 3 dl mandulatejet egy kisebb edényben felforraltam, egy kis tálba öntöttem a maradák 1 dl tejet, ebben elkevertem a cukrot a pudingporral majd a felforrt tejhez öntöttem és sűrűre főztem. Lezártam a gázta alatta, egyből beleöntöttem a kókuszreszeléket és összekevertem. Hagytam teljesen kihűlni. A megsütött majd kihűlt kekszet összemorzsoltam és a szintén kihűlt pudingos keverékhez adtam, kézzel jól összemarcangoltam :) Vizes kézzel ksiebb, kb. diónyi gombócokat formáztam belőle...

..majd megforgattam kókuszreszelékben..

..néhányat pedig kakaóporban..

Állati finom!!! :)

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat a Mester Család biztosítja!

webaruhaz.mestercsalad.hu

vissza