Pozsonyi kifli

 

Pozsonyi kifli

Szafi Free alapanyagokból gluténmentesen, tejmentesen, hozzáadott cukor nélkül

Ha három kívánságom lenne, az egyik mákos Pozsonyi kifli lennék 

Kb. úgy 10 éve nem ettem már, úgyhogy szerintem érthető az imádatom. Most végre megsütöttem mentesen, bár kissé szétrepedt, vékony is lett a tészta stb... de ettől még iszonyatosan FINOOOM!

Hozzávalók:

- 185 g Szafi Free hajdinás piskóta liszt
- csipet szódabikarbóna
- 3 g só
- 60 g laktózmentes teavaj
- 45 g eritrit
- 1 tk vanília kivonat
- egy kisebb citrom reszelt héja
- 1 db L-es méretű tojás sárgája
- 20 g Joya mandulatej
- 20 g frissen facsart citromlé

Töltelék:

- 70 g darált mák
- 40 g eritrit
- fél kk őrölt fahéj
- 100 g Joya mandulatej
- fél citrom reszelt héja
- 10 g Szafi Free hajdinás piskóta liszt

Kenéshez 1 db tojás.

A töltelék hozzávalói egy kisebb edénybe mértem és az egészet felforraltam majd hűvös helyre tettem, hogy teljesen kihűljön

Ezután elkészítettem a tésztát, amihez a lisztet kimértem, hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát és teavajat, majd az egészet elmorzsoltam. Ezután tettem hozzá az édesítőt, a reszelt citromhéjat, a tojás sárgáját végül a mandulatejjel elkevert citromlevet, majd az egészet összegyúrtam. Egy viszonylag lágy, szinte gyurmaszerű tésztát kaptam amit kb. 10-12 percre hűtőbe tettem.

Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen átgyúrtam és 7 részre osztottam, egyenként ovális alakúra, kb. 2-3 mm vékonyra nyújtottam (szerintem itt rontottam el, mert jóval vastagabbra kellett volna hagynom a tésztát, így talán nem repedt volna ki a tészta)

A tölteléket ugyan ennyi adagra osztottam, a tészta közepére tettem, hosszában eligazítottam és becsomagoltam. Patkó alakúra formáztam, sütőpapíros tepsibe tettem majd tojással kentem le mert szerettem volna az igazi márványos hatást elérni de végül sajnos nem sikerült ellenben nagyon szép fényes külsejű lett a tészta. Szóval először tojás sárgájával kentem le, hideg helyre tettem, hogy száradjon, majd kissé felvert tojás fehérje következett, azzal kentem le. Újra megvártam a száradást és 165 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25 perc alatt készre sütöttem.

Elképesztő fonom és omlós a tészta!!!

vissza