Nyomdázható kakaós keksz rizslisztből glutén- és tejmentesen

 

Nyomdázható kakaós keksz rizslisztből glutén- és tejmentesen

Egyszerű, gyors és nagyon finom keksz.

Imádom ezt a mintázót, de kakaós tésztánál még nem próbáltam. Gondoltam itt az ideje, bár nem épp karácsonyi a forma, de ez a lényegen nem változtat. ☺️ 

A keksz tök finom, olcsó, gyors, úgyhogy feltétlen próbáljátok ki! 

Hozzávalók:

- 250 g Nagykun rizsliszt (itt kapható: Egészségmarket)
- 125 g Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília kikapart magja, esetleg vanília kivonat)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 púpos teáskanál holland kakaópor

Akinél fontos a tojásmentesség is, így készítse!  

Kérlek szépen, mielőtt nekiltász a sütésnek, olvasd el az alábbiakat illetve nézd meg a videót!

Több visszajelzést is kaptam a rizsliszttel készült linzerről, nagyon nagyon sokan elkészítettétek, hihetetlen mennyiségű fotót kaptam és mindannyian meg voltatok vele elégedve. De sajnos volt akinek nem sikerült. :( Mivel nem tudok mindenkinek személyesen segíteni, így készítettem egy videót, abban látható hogy viselkedik a tészta. Durván 1 perc alatt összeáll gyúráskor!

De ami fontos!!!
- nem kell plusz margarint hozzáadni
- nem kell plusz rizslisztet hozzátenni
- nem kell több tojás hozzá

A recept úgy jó ahogy van, tehát sem több folyadék, sem több szárazanyag nem kell hozzá! A hűtőből kivett tésztát két részre lehet osztani, mert kisebb mennyiséggel könnyebb dolgozni, én is így tettem, látszik a videóban is. Ahogy az is hogy átgyúráskor akkor tettem csak rizslisztet a tészta alá amikor az már teljesen felvette. Tehát a tészta nyújtható, nyomdázható, formázható! Remélem az alábbi videó segítség lesz mindenkinek, bár nem a kakaós verziót mutatja, de a lényeg az összeállításon van! ☺️

A lisztet, cukrot, kakaóport, tojást, szódabikarbónát, reszelt citromhéjat egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem és kézzel összegyúrtam majd negyed órára hűtőbe tettem. Negyed óra leteltével a tésztát enyhén rizslisztezett nyújtólapon kézzel párszor átgyúrtam, majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam...

(a tésztánál nem kell szögmérőt használni, tök mindegy hogy milyen formájú, alakú a tészta, hisz nem szabályos lapokra van szükségünk)

Ezután a kinyújtott tésztalapból tetszőleges formákat szaggathatunk, én most nyomdáztam, mert szerintem ez a "legnehezebb", de csak azért mert így szemléltetni tudom hogy ez a tészta bizony nem csak szaggatható de nyomdázható is! ☺️

A gyönyörű mintával készült kekszeket sütőpapíros tepsibe tettem...

..és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő eltérő lehet, így amikor készítitek, figyeljétek, nehogy túlsüljön)

Annyira nagyon finom! ♥️ Bármilyen karácsonyi formával elkészíthető, ha megsütöttétek, küldjetek fotót róla! ☺️

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza