Narancsos-mascapronés keksz golyó

 

Narancsos-mascapronés keksz golyó

Glutén, laktóz és cukormentesen!ny

Mióta boldog laktózmentes mascarpone tulajdonos lettem (nem röhög, ez nagy dolog, ugyanis Magyarországon eddig ez a termék olyan ritka volt mint a fehér holló, na de most a Lidl jóvoltából végre már ilyet is lehet kapni) egyfolytában azon tűnődtem, vajon mit lehetne készíteni ebből a mentes finomságból. Ma valami isteni sugallatra épp szembejött velem ez a repet, így hát nekiláttam. Persze mennyivel könnyebb dolga van egy nem gluténérzékenynek, csak előkap egy zacskó kekszet és szinte kész is a műlvelet. Nem úgy mint mi, nekünk elsőként kekszet kell sütni, méghozzá gluténmentesen. Én a jól bevált rizslisztes háztartási kekszemet használtam, a legjobb, leggyorsabb és legolcsóbb verzió is! :)

Hozzávalók:

- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Mester Család)
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porrá őrölt eritrit
- pár csepp Dr.Oetker vanília kivonat

A mascarponés golyó hozzávalói: 

- 250 gr laktózmentes mascapone
- 200 gr gluténmentes háztartási keksz
- 150 gr porrá őrölt eritrit
- 1 narancs héja reszelve
- 3-4 ek frissen facsart narancslé
- csipet só

Forgatáshoz:

- holland kakaópor 

A lisztet, eritritet, tojást, szódabikarbónát és a vanília kivonatot egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem, és kézzel összegyúrtam majd negyed órára hűtőbe tettem. Negyed óra leteltével a tésztát enyhén rizslisztezett nyújtólapon kézzel párszor átgyúrtam, majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam, de nem formáztam belőle háztartási kekszet, hisz úgy is össze kell morzsolni a végén, így csak ksiebb darabokat nyújtottam a tésztából amit sütőpapíros tepsibe tettem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem. Miután kihűlt a keksz, összemorzsoltam. 

A golyóhoz a mascarponét egy tálba tettem, hozzáadtam az eritritet, a sót, a reszelt narancshéjat és a levét, kanállal összekevertem majd következett az összemorzsolt háztartási keksz és az egészet kézzel összegyúrtam. Kb. negyed órára hűtőbe tettem. Ezután gombócokat formáztam a masszából ..

..amiket kakaóporban megforgattam..

Ez valami MENNYEI!!! igen, így csupa nagybetűvel!!! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza