Mézes puszedli Nutri-free Mix per Dolci lisztből

 

Mézes puszedli Nutri-free Mix per Dolci lisztből

Glutén-és tejmentesen

Anno, még nem gluténérzékeny életem során nagyon-nagyon imádtam ezt az édességet! Már egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy ki kellene próbálni mentes verzióban, hát ma végre erre is sor került és húúúú de nagyon boldog vagyok!!! :) Iszonyú finom lett, pont olyan mint amilyet még régebben ettem! Kerestem, kutattam a neten, találtam több receptet is, végül ez lett a befutó.

 

Hozzávalók 11 darab, kb. 6 centi átmérőjű puszedlihez:

- 175 gr Nutri-free Mix per Dolci süteményliszt (itt megvásárolható: Egészség Market)
- 25 gr porcukor
- 60 gr méz (én akácmézet használtam)
- 1 db M-es méretű tojás
- 1 ek víz
- 2 ek olaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 kk Lucullus mézes fűszerkeverék 
- csipet só

Máz:

- 1 tojás fehérje
- 75 gr porcukor

A tojást a cukorral és a mézzel jól kikevertem, hozzáadtam az olajat, vizet és a sót is, majd következett a szódabikarbónával és mézes fűszerrel elkevert liszt is. Az egészet kézzel összegyúrtam. (én ilyen manőverhez mindig eldobható gumikesztyűt használok mert rommá ment már a kezem a sok keményítős liszt tapogatásától, na ez a gumikesztyű itt is jó szolgálatot tett, ugyanis királyul ragadt a tészta) Az összegyúrt tésztát 2 órára hűtőbe tettem. (azért ennyire, mert épp nem volt időm foglalkozni vele, de az olvastam hogy nem lesz gond ha egy teljes éjszakát a hűtőben dekkol a tészta) Szóval 2 óra után gumikesztyű fel és irány gombócozni. Előtte egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, egy kis tálba vizet készítettem magam mellé és az addigra már beton kemény tésztából vizes kézzel kisebb gombócokat csíptet, elegyengettem és sütőpapíros tepsibe pakoltam. (a kisebb gombócok nálam kb. 3 centi átmérőt jelentett)

Miután végeztem a gombócozással, 180 fokra előmelegített sütőben, sima alsó-felső sütéssel kb. 15 perc alatt megsütöttem a puszedliket.

Ekkora bazi nagyon lettek (vigyorgó szmájli)

Hagytam kihűlni, közben elkészítettem a mázat. Ehhez a tojásfehérjét és a porcukrot egy fém tálba tettem és gőz felett összeolvasztottam. Majd levettem és kézi habeverővel felvertem, szép fényesre jó keményre. A kihűlt puszedliket egy kiskanál segítségével a habbal bevontam és hagytam megszáradni.

Tök finooooom! :) Úgy örülök neki! 

UPDATE!!!

Másnaposan is ugyan olyan tökéeltes állagú és ízű, mint frissen. Nem száraz!!! (és még csak nem is tettem dobozba éjszakára)

Sütéseimhez a gluténmenes alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!

www.egeszsegmarket.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

 

vissza