Mézes keksz rizslisztből

 

Mézes keksz rizslisztből

Glutén- és tejmentesen

Én annyira nem vagyok oda a mézes sütikért, mondjuk a mézes puszedlit imádom, az jöhet, de a mézes kalács... na azt nem nekem találták ki. Ellenben ha kekszről van szó, akkor jöhet! ☺️ ..és mi másból készíteném, mint a jól bevált és oly sokak által kedvelt rizslisztes linzer/keksz receptemből.

Hozzávalók:

- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Egészségmarket)
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília kikapart magja, esetleg vanília kivonat)
- 1 citrom reszelt héja 
- 1 púpos teáskanál Lucullus mézes fűszerkeverék

Akinél fontos a tojásmentesség is, így készítse!  

Kérlek szépen, mielőtt nekilátsz a sütésnek, olvasd el az alábbiakat illetve nézd meg a videót!

Több visszajelzést is kaptam a rizsliszttel készült linzerről, nagyon nagyon sokan elkészítettétek, hihetetlen mennyiségű fotót kaptam és mindannyian meg voltatok vele elégedve. De sajnos volt akinek nem sikerült. :( Mivel nem tudok mindenkinek személyesen segíteni, így készítettem egy videót, abban látható hogy viselkedik a tészta. Durván 1 perc alatt összeáll gyúráskor!

De ami fontos!!!
- nem kell plusz margarint hozzáadni
- nem kell plusz rizslisztet hozzátenni
- nem kell több tojás hozzá

A recept úgy jó ahogy van, tehát sem több folyadék, sem több szárazanyag nem kell hozzá! A hűtőből kivett tésztát két részre lehet osztani, mert kisebb mennyiséggel könnyebb dolgozni, én is így tettem, látszik a videóban is. Ahogy az is hogy átgyúráskor akkor tettem csak rizslisztet a tészta alá amikor az már teljesen felvette. Tehát a tészta nyújtható, nyomdázható, formázható! Remélem az alábbi videó segítség lesz mindenkinek! :)

(ez az alap linzer tészta receptje, az elkészítésen és a formázáson van a hangsúly, ez a verzió nem a mézes fűszerezésű kekszet mutatja be.)

A lisztet, cukrot, tojást, szódabikarbónát, mézes fűszert, reszelt citromhéjat egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem és kézzel összegyúrtam majd negyed órára hűtőbe tettem. Negyed óra leteltével a tésztát enyhén rizslisztezett nyújtólapon kézzel párszor átgyúrtam, majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam...

A tészta könnyen nyomdázható de bármilyen formával is szaggatható...

Az elkészült formákat sütőpapíros tepsibe tettem...

..és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem.

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza