Málnás minicsigák

 

Málnás minicsigák

Illatos kelt tészta variácó

Ez a málnás csiga szerelem volt első látásra. Biztos most mindenki azt gondolja nem vagyok százas, de ez engem cseppet sem érdekel. Ha meglátok egy ilyen szépséget valamelyik gasztroblogon, azonnal lementem és amint időm engedi, nekilátok és megsütöm. Ez most is így volt. A receptet Chef Cricket oldalán találtam, itt.Gyönyörű az a csiga, csak hát nekem nem volt itthon laktózmentes tejszínem, így a máz nálam kimaradt és a tésztához a korábban már többször használt és jól bevált kelt tésztám receptjét használtam, én így készítettem...

Hozzávalók a tésztához:

- 300gr Nutrifree Mix per Pane liszt (itt megvásárolható: Egészség Market)
- valamivel több mint fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 30 gr cukor
- csipet só
- 1 tojás sárgája
- 180-200 ml laktózmentes tej
- 1-2 ek olaj
- egy kisebb citrom reszelt héja

Töltelék:

- 150gr fagyasztott málna (nem felolvasztott)
- 40 gr cukor
- 1 kk kukoricakeményítő

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem, dagasztógéppel összeállítottam, közben folyamatosan adagoltam hozzá a langyos tejet. Nem biztos hogy kell a teljes 2 dl, ez attól függ milyen liszttel készítjük, mekkora a tojás mérete amit használunk. Nem kell megijedni, egy nagyon kellemes állagú, kifejezetten lágy tésztát kapunk végeredményként. Én a tésztát meleg helyen, 50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem, ezután már tökéletesen lehet dolgozni vele, nem fog nyúlni, ragadni. Kelesztés után egy szilikon lapot rizsliszttel megszórtam és arra borítottam a tésztát, kezemmel átgyúrtam, majd úgy a tészta 3/4 részét lecsíptem és kb. fél centi vastagra nyújtottam...

Ezután a málnát és a kukoricakeményítőt a porcukorral összekevertem...

és a kinyújtott tésztán elosztottam...

Azért dolgoztam a tészta 3/4 részével, mert csak 15 deka málnám volt itthon, így a maradék tésztát csokival töltöttem meg, na de arról majd később :)

Szóval miután megszórta a tésztát málnával, utána rúdba feltekertem...

..majd egy éles késel kb. 2 centis karikákat vágtam..

Egy 15x20 centis kerámia tálat vajjal kikentem, rizsliszttel megszórtam és ebbe rakosgattam a málnás csigákat...

Konyharuhával letakartam és visszatettem az 50 fokos sütőbe még kb. 15 percre. Közben a maradék tésztát is kinyújtottam, olvasztott vaj, porcukor és kakaópor keverékével megkentem, feltekertem, a rúdból 2 centis csigákat vágtam, amiket egy 10x10-es kerámiaformába tettem és szintén meleg helyen 15 percig kelesztettem...

Az epres és a csokis csigák tetejét is meglocsoltam 1 dl tej, fél csomag Dr. Oetker vaníliás cukor és fél ek olvasztott vaj (Liga) keverékével majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.

vissza