Mákos bejgli Mester süteménylisztből glutén, tej és tojásmentes tésztából

 

Mákos bejgli Mester süteménylisztből glutén, tej és tojásmentes tésztából

Az egyik legfinomabb bejgli tésztám! :)

Húúú ma naggggyon finom bejglit sütöttem! Életemben eddig a második ilyen tésztából, amiben se glutén, se tej de még tojás sincs. Marha büszke vagyok rá :)

 

 

 

 

A recept a következő, 2 db kb. 24-25 centis bejglihez:

- 250 gr Mester süteményliszt (itt megvásárolható: Mester Család)
- 60 gr Liga margarin
- 35 gr cukor
- 4 g Dr. Oetker porélesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss)
- 140 ml Joya mandulás rizstej
- csipet só

Töltelék:

- 220 gr darált mák
- 130 gr cukor
- 210 ml Joya mandulás rizstej
- 2 tk Dr.Oetker vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja

Tetejére kenéshez:

- 1 tojás
(tudom, így már nem tojásmentes, de nálam nem gond a tojás fogyasztás, engem csak a kíváncsiság vezérelt, hogy így is működik-e a tészta)

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem és kézzel összegyúrtam, majd letakarva 35-40 percet pihentettem. (a mandula tej szobahőmérsékletű volt, nem hideg és nem is meleg a Ligát pedig pár másodpercre mikróba tettem hogy épp puha legyen, ilyen volt mint a képen, tehát a légyeg hogy ne legyen teljesen folyós mert akkor kicsapódik illetve ne is legyen kőszikla :)


Amíg a tészta meleg helyen pihnet, elkészítettem a tölteléket. A tejet a cukorral felforraltam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a vanília kivonatot végül a darált mákot is és alaposan összekevertem, hagytam teljesen kihűlni.

A tésztát pihentetés után rizsliszttel megszórt szilikon lapra tettem és kézzel alaposan átgyúrtam, gombóccá formáztam...

...majd két részre osztottam...

Rizslisztezett szilikon lapon kinyújtottam az első gombócot, kb. 5 mm vékonyra...

 ..majd a már kihűlt máktöltelék felét a tésztára pakoltam..

a tésztalap két rövidebbik végeit behajtottam..

..majd óvatosan a szélesebbik oldalától kezdve elkezdtem feltekerni és a kész rudat sütőpapíros tepsibe tettem. Ugyan így jártam el a másik tésztagombóccal is..

A kenéshez használt tojást kettéválasztottam, elsőként a sárgájával kentem meg a bejgli tetejét majd fél órára hűtőbe tettem...

Fél óra leteltével a tojásfehérjével is átkentem, majd újabb fél óra hűtőben való pihenés következett. Miután letelt ez az idő is, fogvájóval megszúrkáltam a tésztát..

A sütőt 160 fokra állítottam és egyből be is tettem a tepsit, tehát hideg sütőben kezdtem a sütést. Összesen 45 percet sütöttem de mindig mondom hogy ez az idő nem mérvadó mert ahány konyha, annyi féle sütő, tehát ezt ki kell tapasztalni.

Íme a végeredmény..

Naná hogy kireped :) de nem baj, mert így is nagyon nagyon finom!!!

Megvártam míg teljesen kihűl és csak utána szeleteltem...

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat a Mester Család biztosítja!

webaruhaz.mestercsalad.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

 

 

 

 

vissza