Mákos bejgli glutén, tej és tojásmentesen Mester süteménylisztből

 

Mákos bejgli glutén, tej és tojásmentesen Mester süteménylisztből

Az első tojásmentes bejgli tésztám :)

Életem első tojásmentes bejglije készült el ma. :) Már az elején szeretném letisztázni, hogy nálam nem okoz problémát a tojás, de nagyon kíváncsi voltam hogy sikerül-e nélküle a tészta. A bejgli tetejét már tojással kentem le, de természetesen akinél gond a tojás fogyasztás, az ne használja!!



A recept a következő, 2 db, kb. 25 centis bejglihez:

- 250 gr Mester süteményliszt (itt kapható)
- 66 gr kókuszzsír
- 35 gr cukor
- 4 g Dr. Oetker porélszető
- 140 ml Joya mandulás rizstej
- csipet só

Töltelék:

- 225 gr darált mák
- 135 gr cukor
- 210 ml Joya mandulás rizstej
- 2 tk vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja

Tetejére kenéshez:

- 1 tojás
(tudom, így már nem tojásmentes, de mint írtam feljebb, nálam nem gond a tojás fogyasztás, engem csak a kíváncsiság vezérelt, hogy így is működik-e a tészta)

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem és kézzel összegyúrtam, majd letakarva 35-40 percet pihentettem. (a tej szobahőmérsékletű volt, nem hideg és nem is meleg).
Közben elkészítettem a tölteléket. A tejet a cukorral felforraltam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a vanília aromát végül a darált mákot, alaposan összekevertem és hagytam teljesen kihűlni.

Pihentetés után egy rizsliszttel megszórt szilikon lapra tettem a tésztát és kézzel átgyúrtam, majd két részre osztottam. Közben rájöttem hogy célszerűbb lenne mindjárt sütőpapíron nyújtani, mert azzal együtt majd könnyebb lesz áttenni a tepsibe, ezért hát így is tettem. Kevés rizsliszttel megszórt sütőpapíron kinyújtottam az első gombócot, kb. 5-6 mm vékonyra, majd a már kihűlt máktöltelék felét a tésztára pakoltam..

a tésztalap két rövidebbik végét behajtottam..

..és a hosszabik felétől óvatosan elkezdtem feltekerni..

Ugyan így jártam el a másik tészta adaggal is.

A feltekert bejgliket tepsibe raktam..Na és itt már látszott is hogy az egyik tészta királyul meg is repedt :) azt hiszem kicsit sok lett a töltelék :) de én sajna a vékony tészta, sok töltelék híve vagyok :) no meg aztán eléggé sápadtak is, ami ugye a tojásmentesség miatt van, de alapjában véve tök jó állagú tésztát kaptam így is :)

A kenéshez használt tojást szétválasztottam, először lekentem a bejgliket csak a tojás sárgájával..

Majd 30 percre hideg helyre tetttem, ezután átkentem a tojásfehérjével is és további fél órát hagytam a hidegben a bejgliket. A sütőt 160 fokra állítottam és 40 perc alatt megsütöttem.

Íme az egyik, ami már tekerésnél is kirepedt...

Mondjuk engem tökre nem zavar hogy kirepedt, de végre tudok tojásmentes bejglit is sütni :)

Megvártam míg teljesen kihűl és csak akkor vágtam fel..egyből látszott hogy sok a töltelék :)

Tiszta szívből ajánlom ezt a lisztet azoknak, akik életük első gluténmentes bejglijét készítik el, mert rendkívül könnyű dolgozni a tésztával, a végeredmény pedig...magáért beszél! :)

Sütéseimhez a Mester termékeket a Mester Család biztosítja!

vissza