Kölesgombóc

 

Kölesgombóc

Én csak úgy hívom a kölesgombócot, hogy hamis túrógombóc.

...avagy hamis túrógombóc

Még sosem ettem kölest, pedig már rég ki szerettem volna próbálni. Most jött el az ideje és gombócra esett a választás. Az eredeti recept itt található, de én más arányokkal és részben más alapanyagokkal is készítettem.


A hozzávalók a következők:

- 5 ek hántolt köles
- 4 ek kukoricadara
- 1 ek kókuszreszelék
- 2 ek krisztálycukor
- másfél csomag vaníiliás cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- fél citrom leve

A morzsához:

- 1 ek olaj
- kevés gluténmentes zsemlemorzsa

Szóráshoz:

- porcukor
- őrölt fahéj

A kölest négyszer, ötször folyó víz alatt átmostam, majd háromszoros mennyiségű vízben feltettem főni. Egy másik edényben a kukoricadarát is megfőztem, szintén háromszoros mennyiségű vízben. Hagytam mindkettőt kihülni, majd egy tálban összekevertem. Hozzáadtam a kókuszreszeléket, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a levét is, majd kb. 10 percet állni hagytam.

Közben az olajon megpirítottam a zsemlemorzsát. Vizes kézzel a masszából kisebb, kb. 5 centis gombócokat formáztam, meghempergettem a morzsában és megszórtam fahéjas porcukorral.

vissza