Kókuszkocka Szafi lisztekből tojásmentesen

 

Kókuszkocka Szafi lisztekből tojásmentesen

Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett, tejmentes

Januárban a születésnapomkor sütöttem először ezt a "házasságos" piskótát. Aki a Szafi közösség tagja, tudja mit jelent ez az elnevezés. :) Ebből a receptből született a későbbi gyümölcsös muffin, amit Szafival együtt készítettünk el, a videó itt található!

Az alapreceptet egy gyümölcsös-kókuszkrémes töltelékkel készítettem (és azóta már rengetegszer sütöttem), most viszont kókuszkockát szerettem volna enni és úgy gondoltam ez a tészta tökéletes lesz hozzá. Így is lett! De azt azért nem árt leszögezni az elején, hogy ez a változat sosem lesz olyan mint a hagyományos, de még olyan sem mint a sima gluténmentes lisztből készült változat. Ez nem lesz 6-7 centi magas és ízben sem a megszokott, de higgyétek el, nagyon-nagyon finooom!

A tészta a következő:

- 250 g víz
- 30 g frissen facsart citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk vanília kivonat
- 40 g kristályos eritrit
- 4 g só
- 5 g sütőpor vagy szódabikarbóna
- 120 g Szafi Free hajdinás piskóta lisztkeverék
- 130 g Szafi Reform süteményliszt

A mázhoz:

- 9 ek víz
- 35 g Szafi Reform holland kakaópor
- 40 g eritrit
- csipet só
- 40 g étcsokoládé
- 75-80 g kókusztejszín
- 2 tk rumaroma

A máz hozzá alacsony lángos összefőztem és hagytam kihűlni.

A tészta hozzávalóit a felsorolás szerint kimértem és kézi habverővel összekevertem, majd egy 16x20 cm méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percet sütöttem, ezután rácsra tettem és hagytam teljesen kihűlni! Ez fontos! Ha még meleg amikor felvágjátok, okkal hiszitek azt, hogy nyers a tészta. Gumis, nyúlós stb... de ha kihűlt, nagyon szép lesz belül.. már amennyire lehet levegős és lyukacsos egy TOJÁSMENTES piskóta tészta.

A kockákra vágott tésztát a csokimázba majd pedig kókuszreszelékbe mártottam.

Mostanában nagyon el vagyok szokva a nagyon édes dolgoktól, cukrosat pedig abszolút nem is eszem, így nekem a fenti arányokkal lett jó a tészta és a máz is, de elképzelhető hogy lesz akinek nem elég édes, így bátran variáljátok vagy készítsétek olyan bevonattal ami nektek bejön! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza