Képviselőfánk rizslisztből

 

Képviselőfánk rizslisztből

Glutén- és tejmentesen

Ha már fánk szezon, a képviselő sem maradhatott el! Bár rólam tudni kell hogy nem vagyok nagy krémes süti készítő, valahogy nem ál la kezemre no meg égetett tésztát sem készítettem még soha.. De most úgy döntöttem, ezzel akkor is megpróbálkozom!!! :) ..és hát óriási öröm ért meg naggggyon tuti lett! :)

Ezer recept kering a neten, de én a jól ismert Horváth Ilona szakácskönyvben található verziót készítettem, ami ezen az oldalon is megtalálható, viszont én első körben csak fél adagot sütöttem, próbaképp.

UPDATE!
Ha az oldal aljára görgettek, akkor láthatjátok milyen lett a dán vajas kekszem mintájára formázva! :)

Hozzávalók

- 100 g Nagykun rizsliszt
- 50 g zsír
- 3 db M-es méretű tojás
- 100 ml víz
- csipet só

A krémnél nem adtam be a derekam :) Maradtam a hagyományos vanília pudingnál. 

Krém: 

- 1 csomag Dr.Oetker vanília puding
- 2 csapott ek cukor
- 300 ml Joya mandulás rizstej

Hab:

- 200 ml Meggle Creme Patisserie decor (ez növényi alapú, vagyis tejmentes)
- 1 tk cukor
- 1 csomag Dr.Oetker habfixáló

(a növényi alapú hab így néz ki, figyelni kell mert csak a decor feliratú a tejmentes)



A vizet egy magasabb falú edénybe öntöttem, elkezdtem melegíteni, hozzáadtam a zsírt és megvártam míg teljesen elolvad benne. Utána hozzáadtam a rizslisztet és a gázt lezárva gyors mozdulatokkal összekevertem...

A tojásokat egyenkét a lisztes zsíros vizes masszához adtam és egyesével kikevertem...

A tésztát csillagcsöves habzsákba töltöttem (ez elhagyható, simán kanállal is lehet halmokat tenni a tepsibe) és nagyobb diónyi gombócokat nyomtam a sütőpapíros tepsibe...

A fenti mennyiségből ennyi lett összesen.

Egy órát hagytam pihenni a tésztát majd 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő sütőnként változhat és ami nagyon fontos, hogy ez idő alatt NEM szabad a sütő ajtaját kinyitni!!)

Amíg sült a fánk, elkészítettem a krémet. Ehhez a vanília pudingot a cukorral és a növényi tejjel a tasakon leírtak szerint megfőztem majd kihűtöttem. A növényi habot (amit előzőleg hűtőben lehűtöttem) egy tálba öntöttem és a porcukorral alacsony fokozaton elkezdtem felverni, majd hozzáadtam a habfixálót is és magas fokozaton kemény habbá vertem.

A megsült fánkok ilyen szépek lettek! :) Nagyon örültem neki mert még soha de soha nem készítettem égetett tésztát :)

A kihűlt fánkokat késsel félbevágtam..

...a szintén kihűlt vanília pudingot habzsákba töltöttem és a fánkok közepére nyomtam egy-egy adagot belőle..

..tetejükre habot tettem...

Majd a sapkájukat is ráadtam :)

Porcukorral megszórva tálaltam.

Nagyon örülök hogy sikerül! :) 

Íme a dán vajas keksz mintájára készült képviselő fánk! :) Most zsír helyett Liga margarinnal..

vissza