Kakaós keksz rizslisztből

 

Kakaós keksz rizslisztből

Glutén- és tejmentesen

Számos rizslisztes recpet van már a blogomon, nyomdázható, formázható, nyújtható, linzernek is tökéletes, bírja a csoki bevonatot is...mindet lepróbáltam már, de most készítettem egy kakaós verziót. Az alap továbbra is a sima rizslisztes keksz/linzer receptje, ez:



Hozzávalók:

- 250 gr Nagykun rizsliszt (itt kapható: Mester Család)
- 125 gr Liga margarin
- 1 db M-es tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 60 gr porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília kikapart magja, esetleg vanília kivonat)
- 1 citrom reszelt héja 
- a tészta egyik felébe 1 ek holland kakaópor 

Ugyan ez a recept tartozik a lekváros linzerhez, készült videó is, de kérlek szépen, mielőtt nekiltász a sütésnek, olvasd el az alábbiakat!

Több visszajelzést is kaptam a rizsliszttel készült linzerről, nagyon nagyon sokan elkészítettétek, hihetetlen mennyiségű fotót kaptam és mindannyian meg voltatok vele elégedve. De sajnos volt akinek nem sikerült. :( Mivel nem tudok mindenkinek személyesen segíteni, így készítettem egy videót, abban látható hogy viselkedik a tészta. Durván 1 perc alatt összeáll gyúráskor!

De ami fontos!!!
- nem kell plusz margarint hozzáadni
- nem kell plusz rizslisztet hozzátenni
- nem kell több tojás hozzá

A recept úgy jó ahogy van, tehát sem több folyadék, sem több szárazanyag nem kell hozzá! A hűtőből kivett tésztát két részre lehet osztani, mert kisebb mennyiséggel könnyebb dolgozni, én is így tettem, látszik a videóban is. Ahogy az is hogy átgyúráskor akkor tettem csak rizslisztet a tésza alá amikor az már teljesen felvette. Tehát a tészta nyújtható, nyomdázható, formázható! Remélem az alábbi videó segítség lesz mindenkinek! :)

A lisztet, cukrot, tojást, szódabikarbónát, reszelt citromhéjat egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem, és kézzel összegyúrtam. A tésztát két részre osztottam, az egyik felébe tettem egy evőkanál holland kakaóport, összegyúrtam majd negyed órára hűtőbe tettem. Negyed óra leteltével a tésztát enyhén rizslisztezett nyújtólapon kézzel párszor átgyúrtam..

..majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Virág formával kiszaggattam és a formákat sütőpapíros tepsibe tettem..

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem. 




vissza